Kolaps eurozóny odvrácen. Útlum ekonomické aktivity polevil, ukazuje index

Útlum ekonomické aktivity v zemích eurozóny v červnu výrazně polevil, hospodářství se tak dál vzpamatovává z důsledků opatření zavedených proti šíření koronaviru. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit. Do růstového pásma už se ekonomická aktivita překvapivě dostala ve Francii.

Souhrnný index, který sleduje aktivitu v průmyslu i ve službách, se podle předběžných propočtů zvýšil na 47,5 z květnových 31,9 bodu. To je mnohem lepší výsledek, než předpovídali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali vzestup indexu na 42,4 bodu. V dubnu byl index na rekordním minimu 13,6 bodu.

Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Hodnota pod 50 body znamená útlum.

Flash Eurozone PMI shoots up to 47.5 in June (31.9 in May) to signal a far softer economic downturn than at the peak of lockdowns across Europe, but headcounts were still strongly reduced. Read more: https://t.co/e37wt2yi1s pic.twitter.com/b9I3z0NVuJ

— IHS Markit PMI™ (@IHSMarkitPMI) June 23, 2020

"Rychlý odhad indexu za eurozónu naznačuje, že útlum v regionu se v červnu dál zmírnil. Výroba i poptávka dál klesají, ale už to není kolaps," poznamenal k výsledkům průzkumu hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. "I když dál platí, že HDP za druhé čtvrtletí asi zaznamená bezprecedentní propad, růst aktivity zvyšuje naděje, že zmírnění protikoronavirových omezení pomůže útlum do léta ukončit," dodal.

Analytici čekají, že ekonomika eurozóny v tomto čtvrtletí klesne o 12,5 procenta. Optimismus ale postupně narůstá - index budoucí výroby, který byl v posledních třech měsících pod hranicí 50 bodů, teď vystoupil na 55,7 z květnových 46,8 bodu.

Ve Francii se index aktivity za červen překvapivě zvýšil na 51,3 bodu z dubnové hodnoty 32,1 bodu. Ekonomové čekali, že vystoupí na 46,3 bodu, a zůstane tedy pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

"Nejnovější data o vývoji PMI ukazují, že jak se posouváme za vrchol koronavirové krize, Francie konečně vstoupila do fáze oživení," řekl ekonom IHS Markit Eliot Kerr.

Index PMI za Německo, které má největší ekonomiku v eurozóně, vystoupil na 45,8 z květnových 32,3 bodu. I to je lepší výsledek, než čekali analytici. Ti předpokládali, že index vystoupí na 44,2 bodu.

Novým typem koronaviru se v celém světě nakazilo více než devět milionů lidí, zhruba půl milionu jich zemřelo. I když nové případy se stále objevují, evropské vlády začaly omezující opatření uvolňovat. Řada podniků musela kvůli těmto opatřením přerušit výrobu, což se odrazilo v nebývalém propadu ekonomické aktivity a v nárůstu nezaměstnanosti.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna Ekonomika EUR Francie

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 12 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 35 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy