Koncernu Volkswagen loni klesl odbyt. Dobře si vede Seat, mezi nejhoršími je Škoda

Skupina Volkswagen loni dodala zákazníkům 9,3 milionu aut, což je meziročně o 15,2 procenta méně. Pro českou automobilku Škoda, která je součástí koncernu, činil meziroční pokles 19,1 procenta. Uvádí to zpráva o loňském odbytu, kterou dnes Volkswagen zveřejnil. Hlavním důvodem propadu prodeje byla pandemie koronaviru.

"Kvůli pandemii nemoci covid-19 byl rok 2020 mimořádně náročný," řekl šéf odbytu automobilky Christian Dahlheim. "Skupina Volkswagen si ale vedla dobře a pozici na trhu si upevnila," uvedl. Manažer také poznamenal, že je potěšen z rostoucího podílu v segmentu elektrickým vozů. "Iniciativu chceme v letošním roce udržet a přidat ještě řadu dalších atraktivních elektrických modelů," dodal.

#VWGroup strengthens market position in 2020 and hits the ground running in e-offensive! ? ℹ️ Find more information here:

— Volkswagen Group (@VWGroup) January 13, 2021

Volkswagen byl v roce 2019 největší automobilkou světa podle počtu prodaných vozů, na druhém místě byla japonská Toyota. Prvenství si německá automobilka patrně udržela i loni, protože celá skupina Toyota od ledna do října prodala 7,6 milionu aut.

V dodávkách za loňský prosinec si z celé skupiny vedla nejlépe značka Seat s meziročním růstem 18,9 procenta a značka Porsche s růstem o 18,6 procentem. K nejhorším pak v prosinci patřily divize užitkových vozů Volkswagen s meziročním poklesem o 22,7 procenta a Škoda s propadem o 17,8 procenta.

Za celý loňský rok Škoda dodala milion vozů, zatímco o rok dříve to bylo přes 1,24 milionu aut, což odpovídá meziročnímu propadu o 19,1 procenta. Značka Seat ve srovnání s rokem 2019 zaznamenala loni propad odbytu o 25,6 procenta, což byl jeden z nejhorších výsledků v rámci koncernu.

Pro Volkswagen byla hlavním trhem v loňském roce Čína, kde koncern prodal přes 3,84 milionu vozů. Proti odbytu v předchozím roce to ale bylo o 9,1 procenta méně. Na druhém nejdůležitějším trhu, kterým byl region západní Evropy, byl meziroční prodej loni o 21,6 procenta nižší. To byl pro skupinu největší regionální propad.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen Škoda prodej aut Ekonomika Německo elektromobily seat

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy