Koronakrize: Daimler propustí mnohem víc zaměstnanců, než se předpokládalo

Německá automobilka Daimler musí kvůli koronavirové krizi ještě více šetřit, což bude podle jejího personálního ředitele Wilfrieda Portha stát i mnohem větší počet pracovních míst, než se předpokládalo. Přesné číslo sice Porth ani tentokrát ještě neuvedl, s deseti nebo patnácti tisíci, o nichž se hovořilo, se ale podle něj určitě nevystačí.

"Nový počet je každopádně vyšší než obě ta čísla," řekl Porth agentuře DPA.

Krize způsobená koronavirem staví beztak slábnoucí koncern s jeho celosvětově zhruba 300.000 pracovníky pod další tlak. Šéf skupiny Daimler Ola Källenius už v polovině týdne zdůraznil, že úsporný program nastoupený loni na podzim musí být zpřísněn. Kromě řady dalších opatření byly v tomto programu zakotveny úspory v personální oblasti ve výši 1,4 miliardy eur. Ale ani ty nyní nestačí. "Základ byl 1,4 miliardy. Nyní bude toto číslo rozhodně vyšší," řekl podle listu Die Welt Porth.

"Máme tři různé tematické okruhy: dva tu byly už dříve - elektromobilita a konkurenceschopné rozdělování nákladů - nyní přispívá k hospodářské krizi dodatečně i koronavirová pandemie," řekl Porth. Podle něj nyní nejde o hledání nových opatření, nýbrž o ještě výraznější využívání dostupných pák.

Daimler dosud sází především na přirozenou fluktuaci cestou nabídek odstupného, dřívějších odchodů do důchodu a do řádného důchodu - zatím výhradně ve správní sféře. Této nabídky dosud využilo kolem 700 pracovníků.

Související

Ekonomika

Daimler chystá uvedení divize nákladních vozů na burzu, akcie automobily rostou

Německý automobilový koncern Daimler připravuje uvedení své divize pro výrobu nákladních automobilů na burzu. Informoval o tom německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z podniku. Divize by podle zdrojů mohla na akciový trh vstoupit na konci příštího roku. Akcie společnosti Daimler si v reakci na tuto zprávu připisovaly zhruba tři procenta.
Mercedes Benz S-Guard 600

Daimler zvýšil čtvrtletní zisk o 19 procent, divizi Mercedes-Benz stoupla marže

Německý automobilový koncern Daimler zvýšil ve třetím čtvrtletí meziročně čistý zisk o 19 procent na 2,05 miliardy eur (55,78 miliardy Kč). Divizi Mercedes-Benz stoupla marže díky růstu čínské poptávky po luxusních vozech. Firma z německého Stuttgartu dnes také uvedla, že očekává zisk před úroky a zdaněním (EBIT) za celý rok na stejné úrovni jako loni ale zopakovala, že odbyt a tržby budou výrazně nižší.

Více souvisejících

Daimler propouštění Ekonomika automobilový průmysl Německo

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy