Koronakrize tíží Británii. Ekonomika roste pomaleji, než se čekalo

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v srpnu meziměsíčně zvýšil o 2,1 procenta. Oznámil to dnes britský statistický úřad (ONS). Ekonomika rostla už čtvrtý měsíc po sobě, a to díky uvolňování opatření zavedených na jaře proti šíření nového koronaviru.

Objem HDP ale dál zůstává hluboko pod předkrizovou úrovní a růst byl i pomalejší než v červenci, kdy hospodářství vzrostlo o 6,6 procenta.

Většina analytiků v anketě agentury Reuters odhadovala srpnový růst na 4,6 procenta. Pro dominantní sektor služeb očekávali růst o pět procent, tento sektor ale meziměsíčně přidal 2,4 procenta. V rámci sektoru se lépe dařilo jen restauracím a ubytovacím zařízením.

GDP grew 2.1% in August but remains 9.2% below its February level:▪️ services grew 2.4% (9.6% below February)▪️ manufacturing grew 0.7% (8.5% below February)▪️ construction grew 3.0% (10.8% below February)➡️ https://t.co/rZcA6nQcih pic.twitter.com/7XeFDFSxO5

— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) October 9, 2020

"V zotavování pokračovalo také stavebnictví, kterému hodně pomohla výstavba domů. Omezený růst vykázal zpracovatelský průmyslu, který zůstává na úrovni před pandemií, a také výroba automobilů a letadel je stále mnohem nižší než na začátku roku," uvedl analytik ONS Jonathan Athow.

Britská ekonomika oslabila ve druhém čtvrtletí nejvíce ze skupiny sedmi hospodářsky nejrozvinutějších zemí G7. Nyní je její výkon podle ONS pořád o 9,2 procenta slabší, než když zemi zasáhla pandemie.

Ekonomika podle analytiků v příštích měsících zřejmě dál zpomalí kvůli opětovnému nárůstu počtu nakažených, novým opatřením vlády omezujícím shromažďování a kvůli obavám z brexitu bez dohody. Británie ve čtvrtek zaznamenala přes 17.500 nových případů nákazy koronavirem, což je o 3300 více než ve středu. V nemocnicích je nejvíce pacientů od konce června.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Velká Británie

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 49 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy