Koronavirová krize dopadá na německé pivovary. Situace je dramatická, říká sládek

Židle jsou složené, pípy zavřené. Ačkoli by bylo počasí ideální, německé zahradní pivnice jsou bez hostů. Zrušené jsou do konce srpna i lidové slavnosti, festivaly a hudební akce. Povolené nejsou zatím ani soukromé grilovací párty. Pandemie nemoci covid-19 kazí lidem po celém světě chuť se bavit a tím zahání také chuť na pivo.

Pivovarníky to tvrdě zasáhne, napsala německá agentura DPA. S následky krize musí podle ní ale bojovat také pěstitelé chmele - i když na trochu jiné frontě.

Spotřeba piva klesá dlouhodobě. Teď navíc chybí i příležitost k pití zlatavého moku. Letos nebudou v Bavorsku po letech volit pivní královnu, odpadá i tradiční Den německého piva. Tím si bavorští pivovarníci každý rok připomínají nařízení o čistotě piva, které 23. dubna 1516 vydali vévodové Vilém IV. a Ludvík X. V Mnichově při té příležitosti vždy čepovali pivo zdarma. I letos se čekaly proto stovky návštěvníků. To je ovšem v době šířící se koronavirové nákazy nemyslitelné.

Situace je podle sládka a jednatele pivovaru Schneider Weisse v bavorském Kehlheimu Hanse-Petera Drexlera "dramatická". Odbyt klesl asi o 40 procent. "Nejvíce nás nyní trápí, že je zavřená gastronomie a není jasná perspektiva, jak dlouho to ještě bude trvat," říká Drexler. Obchod se sudovým pivem se podle něj úplně zhroutil. "Rovná se nule," dodává.

"V současnosti už vůbec neplníme," říká mluvčí mnichovského státního pivovaru Hofbräu Stefan Hempl. Problém zde není jen v tom, že hospody a restaurace běžně odebírají asi 60 procent místního piva, ale i v tom, že nastaly problémy s vývozem do zahraničí. "Itálie a USA jsou našimi největšími exportními trhy," vysvětluje Hempl. Aby ulevil svým nájemcům, zavedl pivovar Hofbräu placení nájmů podle obratu - kde nemají žádný obrat, neplatí ani žádný nájem.

Svaz německých pivovarníků už v březnu varoval před výraznými dopady krize. "Už nyní je jasné, že pandemie bude mít masivní dopad na 1500 pivovarů v Německu," řekl tehdy předseda svazu Holger Eichele.

Obor přitom nebyl v jednoduché situaci ani před koronavirovou krizí. Loni prodaly německé pivovary nejméně piva za posledních několik let. Výstav činil jen 9,22 miliardy litrů, tedy méně než v roce 2017, který byl ve statistikách dosud veden s výstavem 9,35 miliardy litrů jako nejhorší. Na vině jsou podle statistiků zdravější životní styl, přísnější pravidla pro alkohol za volantem i méně lidí ve věkové skupině od 20 do 40 let, která slaví s pivem v ruce nejčastěji.

"Den německého piva je letos spíše důvodem k bědování než k oslavám," říká také Erich Dederichs, mluvčí společnosti BarthHaas, největšího obchodníka s chmelem na světě. "Máme dlouhodobé smlouvy s pěstiteli a pivovarníky a pokud to jen trochu půjde, chceme je dodržet," zdůrazňuje Dederichs. Otázkou ale zůstává i to, jaká bude vůbec letos sklizeň.

V bavorské oblasti Hallertau, která je podle agentury DPA největší souvislou plochou s chmelnicemi na světě, bude zhruba za týden třeba až 10.000 pomocníků. V celém Německu to bude až 15.000. Pak se začne se zavěšováním drátů, po kterých chmel roste. Pokud se to neudělá správně, hrozí, že chmel napadne houbová infekce.

"Všechno je to složitá ruční práce," říká předseda Svazu německých pěstitelů chmele Otmar Weingarten. Podle něj budou chybět zkušení dělníci z Polska, a zapojit by se tak podle něj měli do práce na chmelnicích znovu i místní. Jen na ně ale svaz spoléhat nemůže, a najal si proto i letadla, která mají přivézt dělníky z Rumunska.

Související

Kofola

Kofola vstupuje do neprobádaných vod. Kupuje pivovary Holba, Zubr a Litovel

Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku. 
Ilustrační fotografie.

Slavný český pivovar definitivně končí výrobu, rozhodla valná hromada

Pardubický pivovar přestane vařit pivo. Výrobu ukončí k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom dnes valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. O ukončení výroby rozhodla proto, že v důsledku pandemie a vypuknutí války na Ukrajině nemohla uskutečnit své plány na rozšíření nabídky regionálních značek i navýšení produkce skupiny. Informace poskytla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

pivovary Německo Restaurace Pivo Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy