Koronavirová krize na Slovensku nevedla k výraznějšímu nesplácení půjček

Jen zlomek slovenských domácností, které po propuknutí koronavirové krize využily možnosti odkladu při splácení půjček, má po skončení přechodného období problémy pokračovat ve splácení. Bankovní sektor patří mezi odvětví, která v zemi úspěšně podnikala i za dřívější silné druhé vlny koronavirové nákazy. Informovala o tom dnes slovenská centrální banka (NBS).

"Nepotvrdilo se, že v roce 2021 bude velmi rychle stoupat objem nesplácených půjček. Odklad splátek půjček pro banky nepředstavoval problém," řekl novinářům člen bankovní rady NBS Vladimír Dvořáček k výsledkům analýzy kondice finančního sektoru. Potíže se splácením po skončení odkladu splátek má zhruba 0,6 procenta slovenských domácností.

Negativní vývoj při splácení úvěrů NBS nezaznamenala ani v situaci, kdy za epidemie nemoci covid-19 přišlo na pětimilionovém Slovensku o práci kolem 66.000 lidí. Podle centrální banky dlužníkům pomohl i vládní program pobídek na zmírnění negativních dopadů epidemie, mezi které patří například poskytování dotací na udržení zaměstnanosti a příspěvků lidem bez příjmů. NBS ale také uvedla, že rizika u finanční kondice domácností přetrvávají, a to i kvůli tomu, že koronavirová krize ještě neskončila.

Slováci čerpali úvěry na financování bydlení podobně jako před koronavirovou krizí, letos jejich objem vzrostl téměř o desetinu. Pokles o 8,5 procenta je ale patrný u spotřebitelských půjček, což souviselo s propadem spotřeby za pandemie.

"Zatímco první vlna nebyla z medicínského hlediska pro Slovensko významná, měla silný vliv na ekonomiku. Druhá vlna byla jiná, dramatičtější z medicínského hlediska. Mezi úspěšné sektory, které úspěšně fungovaly, se zařadil i bankovní sektor," uvedl Dvořáček.

Banky na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí téměř zdvojnásobily zisk, k lepšímu hospodaření sektoru pomohlo i zrušení zvláštní bankovní daně.

Druhá vlna koronavirové infekce na Slovensku vyvrcholila v první polovině letošního března. Po následném zlepšení epidemické situace začala země ve druhé polovině dubna uvolňovat epidemická omezení.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy