Koronavirová krize překazila plány na budoucí rozpočet eurozóny

Dlouho dojednávané plány na vlastní rozpočet zemí platících eurem vzaly kvůli koronavirové pandemii za své. Takzvaný rozpočtový nástroj eurozóny ustoupil v příštím sedmiletém finančním rámci Evropské unie řádově objemnějšímu fondu obnovy, který chce Evropská komise naplnit bezprecedentní půjčkou.

Na rozdíl od balíku, jenž měl sloužit výhradně státům s eurem, z něj však budou moci těžit i země používající vlastní měnu. Podle šéfa euroskupiny Mária Centena by však měly mít významné slovo v rozhodování o penězích z fondu instituce eurozóny.

Ministři financí zemí platících eurem strávili v posledním roce několik dlouhých nocí jednáními o tom, jak naplnit a rozdělovat plánovaný Rozpočtový nástroj pro konvergenci a konkurenceschopnost (BICC). Ještě po prosincovém summitu EU prohlásil šéf Evropské rady Charles Michel, že tento fond v plánované výši okolo 20 miliard eur (550 miliard Kč) má být jedním z budoucích základních pilířů měnové unie. Nyní je vše jinak.

Rozpočet iniciovaný francouzským premiérem Emmanuelem Macronem jako nový motor měnové integrace spadl pod stůl spolu s programem podpory reforem, jímž chtěla Evropská komise v příštím sedmiletém období financovat prohlubování hospodářské a měnové unie.

Očekávaná nejhlubší recese v historii EU přiměla Brusel namířit podporu směrem k regionům a odvětvím zasaženým koronavirovým výpadkem. EK si na financování fondu chce vypůjčit 750 miliard eur, z nichž 560 má naplnit hlavní pilíř fondu přímo spojený s reformami a investicemi.

"Evropa v této chvíli potřebuje takto definovaný program s tímto objemem," řekl listu Financial Times Centeno. Ve fondu obnovy je podle něho obsažen "duch BICC", který měl být převážně určen k podpoře reformních investic. Komise podmínila čerpání z navrhovaného balíku peněz tím, že členské země předloží plány reforem v návaznosti na její doporučení z takzvaného evropského semestru. Brusel má tedy mít zásadnější slovo při směřování peněz než v případě BICC, o jehož rozdělení měly rozhodovat vlády 19 zemí eurozóny.

Předejde se tím sice dalším zdlouhavým debatám ministrů či hrozícímu vetu států s vlastní měnou, které se stavěly vůči rozpočtu eurozóny kriticky, diplomaté však upozorňují na možné obtíže spojené s novým fondem.

"Některé státy nespokojené s rozdělením peněz se mohou snažit o změnu kritérií, může dojít i na snížení celkového objemu," řekl ČTK jeden z unijních diplomatů. Fond obnovy stejně jako budoucí sedmiletý rozpočet EU musí posvětit lídři členských států, kteří o nich mají poprvé jednat 19. června.

Kritika fondu založeného na společné půjčce zní především ze zemí takzvané šetrné čtyřky, tedy Nizozemska, Rakouska, Švédska a Dánska, které nechtějí, aby komise peníze přímo vyplácela, ale pouze půjčovala. Obavy o své podíly z unijních fondů přesměrovaných do koronavirem nejvíce zasažených zemí jako Itálie či Španělsko zase dávají najevo některé země východního křídla unie včetně Česka.

Pro státy eurozóny bude podle Centena klíčové, aby byl záchranný fond skutečně svázán s reformami integrujícími evropský blok. "Ochrana hospodářské a měnové unie je stejně důležitá, jako ochrana jednotného trhu," uvedl šéf euroskupiny, podle něhož by se měli na obecných principech využití fondu shodnout ministři financí euroskupiny a unijní lídři na eurosummitech.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 49 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy