Koronavirus poškozuje důvěru v německou ekonomiku, je nejníže od roku 2008

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v březnu klesla nejníže od finanční krize v roce 2008, a to kvůli obavám z dopadů, které patrně bude mít na ekonomiku epidemie onemocnění způsobeného novým koronavirem. Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW. Německá ekonomika v prvním čtvrtletí podle odhadu ZEW klesne a propad je vysoce pravděpodobný i ve druhém čtvrtletí.

Index důvěry za březen se snížil na minus 49,5 bodu z únorových 8,7 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že index klesne jen na minus 26,4 bodu.

#ZEW-#Konjunkturerwartungen für #Deutschland brechen im März 2020 ein; Indikator steht bei minus 49,5 Punkten https://t.co/BwObB0Df5b /JG pic.twitter.com/Qp8zl8jt7M

— ZEW (@ZEW) March 17, 2020

"Ekonomika je ve stavu nejvyšší pohotovosti," uvedl prezident institutu ZEW Achim Wambach.

Šíření koronaviru ukončilo naději na růst v prvním čtvrtletí za pomoci solidního lednového růstu maloobchodních tržeb a průmyslové výroby. Koronavirus infikuje stále více lidí a přiměl vládu k nevídaným bezpečnostním opatřením, která mají zpomalit jeho šíření. Podle úředníků tak vláda nyní čeká, že ekonomika by letos měla poprvé od krize v roce 2009 klesnout. To sníží příjmy z daní a bude vyžadovat vysoké výdaje státu na pomoc firmám a na ochranu pracovních míst.

Dílčí ukazatel současné ekonomické situace se zhoršil na minus 43,1 z minus 15,7 bodu v předchozím měsíci. Analytici čekali jeho pokles pouze na minus 30 bodů.

Ekonom Jack Allen-Reynolds ze společnosti Capital Economics uvedl, že průzkum naznačuje citelný pokles hrubého domácího produktu (HDP). "Situace se pravděpodobně ještě zhorší ve druhém čtvrtletí, kdy očekáváme mnohem vyšší čtvrtletní pokles HDP než v době hluboké globální finanční krize," uvedl. Čísla ZEW podle něj naznačují, že by HDP Německa letos mohl klesnout až o čtyři procenta. Bude tak zapotřebí výrazná pomoc od Evropské centrální banky (ECB) i od vlády.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a na které je závislá i řada českých firem, se loni těsně vyhnula recesi. Za celý loňský rok se její hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,6 procenta. To bylo výrazně méně než v předchozích dvou letech a nejhorší celoroční výsledek od roku 2013.

Kancléřka Angela Merkelová slíbila učinit vše, co je nutné, aby zpomalila šíření koronaviru a vykompenzovala jeho dopad na ekonomiku. Dodala také, že slib, že vláda si nevezme nový dluh, je nyní druhořadý.

Spolková vláda má nyní rozpočtovou rezervu více než 48 miliard eur (1,3 bilionu Kč) a pokud by se rozhodla zrušit plán vyrovnaného rozpočtu, může získat z nového dluhu až 35 miliard eur. Navíc spolkový úřad práce má rezervu 26 miliard eur, kterou může použít na pomoc firmám v rámci krátkodobých pracovních úvazků.

Systém veřejného zdravotnictví má rezervu téměř 20 miliard eur. Ministři financí Olaf Scholz a hospodářství Peter Altmaier minulý týden slíbili záruky pro podnikatele ve výši půl bilionu eur (13,5 bilionu Kč) na řešení ekonomického dopadu epidemie. Uvedli také, že pokud to bude potřeba, může se tato částka zvýšit. Ministerstvo financí také připravuje nouzový fond zaměřený na pomoc malým a středním podnikům.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Německo eurozóna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy