Koronavirus povede k zásadním změnám ekonomiky, upozornila šéfka ECB

Hospodářská krize vyvolaná pandemií nemoci covid-19 povede k zásadním změnám světové ekonomiky, které budou zahrnovat zvýšení důrazu na ekologii a digitalizaci a také transformaci systému práce.

Uvedla to dnes podle agentury AFP šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Dodala, že Evropa se v této souvislosti nachází ve "skvělé pozici", a poukázala mimo jiné na vedoucí postavení kontinentu v oblasti ekologických inovací.

"(Tato krize) je akcelerátorem transformace, která se již v našich ekonomikách skrývala," řekla šéfka ECB na ekonomické videokonferenci v Paříži. "To, co právě prožíváme, urychlí transformaci výroby, práce, obchodu a pravděpodobně přinese posun k udržitelnějšímu a ekologičtějšímu způsobu života," dodala.

The recovery will require all tools to address a critical moment that may be as transformational as it is bleak. Watch my remarks at the @UN conference with fellow women leaders on “Rebirthing the global economy to deliver sustainable development” https://t.co/lj8Q86pvwb pic.twitter.com/iceSUntz1R

— Christine Lagarde (@Lagarde) July 3, 2020

Konkrétně poukázala například na práci na dálku, která podle ní přinejmenším ve vyspělých zemích "změní způsob práce všech zaměstnanců". Upozornila také na "zrychlení digitalizace ve službách či automatizace v průmyslu". Dodala, že krize by podle odhadů měla zvýšit robotizaci v průmyslu o 70 až 75 procent.

Lagardeová rovněž upozornila, že v důsledku omezení pohybu lidí v rámci boje proti šíření koronaviru došlo k prudkému rozvoji internetového obchodu. Dodala, že tento rozvoj by se měl v budoucnosti dál zrychlovat na úkor prodeje v tradičních obchodech.

Související

Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

Christine Lagardeová Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy