Koronavirus zahýbal s nákupními zvyklostmi. Čeho Evropané kupují méně?

Z údajů společností IRI a BCG, které se zabývají průzkumem trhu, vyplývá, že v zemích jako je Itálie, Francie nebo Velká Británie lidé více šetří a nekupují drahé potraviny jako je šampaňské. Informoval o tom server Politico.

Podle serveru Politicose ukazuje, že lidé žijící v Itálii, Francii a Velké Británii drasticky zvýšili nákup potravin s dlouhodobou trvanlivostí a zanevřeli na určité gurmánské pochoutky. Krize způsobená koronavirem SARS-CoV-2 nejen ovlivňuje pracovní možnosti, ale také způsob, jakým lidé přemýšlejí o nákupu potravin napříč Evropou.

Společnosti IRI a BCG ukazují, že za první březnový týden ve všech třech zemích vzrostly tržby v oblasti papírenských výrobků, léků a hotových jídel. Tržby obecně rostou, ale některé druhy produktů zaznamenaly velké ztráty, například kosmetika.

Ve srovnání s údaji z roku 2019 se v době krize více kupují prostředky na úklid domu nebo doplňky stravy. V Itálii se nejvíce kupuje denaturovaný líh, jehož prodej vzrostl o 246,7 %. Ve Francii sází na parafarmaceutika, například teploměry, bylinné přípravky nebo doplňky stravy, u kterých se prodej navýšil o 124,7 %. Zatímco ve Velké Británii lidé nejvíce kupují prostředky na úklid domu, prodej je o 101,3 % větší než v roce 2019.

Pokud se podíváme na údaje podle kategorií, nejvíce papírenských výrobků kupují Britové a to o 78,2 %, Italové pouze o 19,9 % více než obvykle. Ve Francii vzrostly tržby za hotová jídla o 17 %, ale Italové jsou těsně za nimi s 16,3 %. Tržby z prodeje alkoholických nápojů vzrostly, kromě Francie, kdy během týdne od 2. do 8. března klesly tržby zhruba o 4 % v porovnání s loňským rokem.

Uvádí se, že důvod je snížení prodeje šampaňského. Italové nakoupili méně šampaňského zhruba o 53 % ve srovnání s minulým rokem, ale nakoupili více piva, asi o 14 %. Politici v Římě vyzývali na své občany, aby nakupovali tuzemské výrobky kvůli oživení tamní ekonomiky. To způsobilo, že prodej italských vín stoupl o 13 %, zahraničních klesl o 14 %.

Podle údajů IRI a BCG se ukazuje, že skupování zásob začalo 16.února v Itálii a 23.února ve Francii. To znamená, že lidé se snažili předzásobit ještě před vyhlášením ochranných opatření. Koncem týdne, kolem 8. března stoupl prodej těstovin a rýže ve Francii o více než 70 %.

Italové své zásoby obohatili nákupem luštěnin o 61 %, zatímco Britové hromadili konzervy a polévky. Největším překvapením bylo, že Italové a Francouzi zdvojnásobili své výdaje za mandarinky a drůbeží klobásy, zatímco prodej kosmetiky se v Itálii snížil o 4 % a ve Francii o 3,9 %.

Podle serveru Politico ministři zemědělství EU nezareagovali příliš rychle na vyvíjející se situaci a teprve minulý týden diskutovali o možnostech zásobování, které díky viru SARS-CoV-2 vytváří obrovský tlak na dodavatele.

„Poptávka po výrobcích s vyšší hodnotou, jako je víno, ryby, květiny, se výrazně oslabila. V případě květin je poptávka minimální. Naopak poptávka po trvanlivých výrobcích, jako je rýže, těstoviny, vejce, konzervy, ovoce a zelenina s dlouhou trvanlivostí, prudce vzrostla,“ uvedl dokument ze zasedání EU.

Související

Více souvisejících

Obchody nákupy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy