LVMH chce koupit klenotnictví Tiffany, nabízí 14,5 miliardy dolarů

Francouzská luxusní skupina LVMH podala nezávaznou nabídku na převzetí prestižního amerického klenotnictví Tiffany za zhruba 14,5 miliardy dolarů (334 miliard Kč). Informovaly o tom dnes firmy, které tak potvrdily zprávy médií. Podle listu Financial Times však Tiffany nabídku pravděpodobně odmítne s tím, že podnik podhodnocuje. Převzetí by bylo největší akvizicí v historii LVMH, jejímž majitelem je nejbohatší Francouz Bernard Arnault, napsala agentura Reuters. Zpráva o nabídce vedla k prudkému růstu akcií Tiffany.

Na zájem společnosti LVMH o klenotnictví Tiffany s cílem expandovat na trhu ve Spojených státech již v sobotu upozornila agentura Bloomberg. "Skupina LVMH ve světle nynějších zvěstí na trhu potvrzuje, že vede předběžné diskuze ohledně možné transakce s Tiffany," uvedla dnes firma. Upozornila nicméně, že nelze zaručit dosažení dohody. Neposkytla ani žádné podrobnosti ohledně finančních podmínek případné transakce

Společnost Tiffany následně oznámila, že obdržela od LVMH návrh, ve kterém francouzská firma za každou její akcii nabízí 120 dolarů v hotovosti. To celý podnik ohodnocuje na zhruba 14,5 miliardy dolarů, píše agentura AP. Tiffany nyní podle své zprávy nabídku za asistence externích poradců pečlivě studuje, aby rozhodla o postupu, který bude v nejlepším zájmu podniku i jeho akcionářů.

Tržní hodnota společnosti Tiffany se před zprávou o nabídce na převzetí pohybovala kolem 12 miliard dolarů (277 miliard Kč). Krátce po začátku dnešního obchodování na newyorské burze si však akcie podniku připisovaly zhruba 30 procent a jejich cena přesahovala 128 dolarů.

LVMH je největší luxusní skupinou na světě a vlastní desítky různých značek. Patří mezi ně například módní značky Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šampaňské Dom Pérignon, šperky a hodinky Bvlgari a Hublot či řetězec parfumérií Sephora.

Společnost Tiffany vznikla v roce 1837, kdy otevřela svůj první obchod na Manhattanu. Kromě drahých šperků prodává také parfémy, hodinky nebo sluneční brýle balené do ikonických tyrkysově modrých krabiček. Klenoty od Tiffany se proslavily v řadě filmů. K těm nejznámějším patří Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburnovou.

"Firma Tiffany by mohla být zajímavým doplňkem pro LVMH, která má stále rezervy v pokrytí klenotnického trhu," uvedla analytička trhu s luxusním zbožím Deborah Aitkenová ze společnosti Bloomberg Intelligence.

Analytik Rogerio Fujimori z firmy RBC Capital Markets upozornil, že klenotnické zboží patří mezi nejatraktivnější kategorie v luxusním sektoru. "Společnost Tiffany by se pod LVMH stala lepším podnikem a silnějším konkurentem," uvedl rovněž.

Související

Ilustrační foto

LVMH kupuje klenotnictví Tiffany, zaplatí za něj 16,2 miliardy dolarů

Francouzská skupina LVMH se definitivně dohodla s americkým klenotnictvím Tiffany & Co. na jeho převzetí za 16,2 miliardy USD (374,2 miliardy Kč). Dohoda je dosud největší akvizicí LVMH a má posílit zatím nejmenší část podnikání této na luxus orientované skupiny, tedy klenotnictví a hodinářství. O dohodě informovaly samotné společnosti.

Více souvisejících

Tiffany (klenotnictví) LVMH Francie Ekonomika Šperky

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy