Maloobchodní tržby v Německu vzrostly, hlavně kvůli "křečkování"

Maloobchodní tržby v Německu v únoru stouply výrazněji, než se čekalo. Meziročně se zvýšily o 6,4 procenta, neboť domácnosti se v očekávání karanténních opatření horečně zásobovaly. Informoval o tom dnes německý statistický úřad. Analytici očekávali, že maloobchodní tržby se meziročně zvýší o 1,5 procenta. Meziměsíčně se pak zvýšily o 1,2 procenta.

Německé domácnosti se připravovaly na omezení volného pohybu a notně se zásobily. V zemi byl nedostatek toaletního papíru a do slovníku se dostal výraz "hamsterkauf", tedy křečkování, v tomto případě hlavně potravin.

Zum Thema Hamsterkäufe...Gestern im Stream darüber gesprochen... @luna_shoshana#coronadeutschland #hamsterkauf #wasistlosmiteuch pic.twitter.com/NGQpZSSYUk

— Lordicem (@LordicemMarcel) March 30, 2020

Nejvýrazněji se meziročně zvýšily tržby za potraviny, nápoje a tabák, a to o 7,8 procenta. Ze snahy se předzásobit nejvíce těžily supermarkety, kterým tržby vzrostly o 8,3 procenta.

Tržby v nepotravinářském sektoru stouply o 5,6 procenta. Němci též hodně nakupovali prostřednictvím internetu a využívali doručovacích služeb. Tomuto segmentu meziročně tržby narostly o 11 procent. O 6,6 procenta se pak zvýšily tržby lékárnám a prodejcům kosmetiky.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Německo Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 53 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy