Marks & Spencer zruší 7000 pracovních míst, kvůli koronaviru se změnily nákupní zvyky

Britský maloobchodní řetězec Marks & Spencer (M&S) kvůli dopadům šíření nového koronaviru zruší v následujících třech měsících 7000 míst, což je skoro desetina z celku. Kvůli restrukturalizaci firma zruší místa v obchodech i ve vedení.

Koronavirová krize podle společnosti ukázala, že odvětví prochází zásadní proměnou. Zatímco tržby z kamenných obchodů má podnik výrazně nižší než loni, prodej přes internet a služba doručení domů si vedou dobře. Podle českého zastoupení společnosti se oznámení o propouštění netýká České republiky.

Marks & Spencer na sociální síti LinkedIn píše, že po celém světě zaměstnává přes 80.000 lidí. Působí ve více zemích, včetně například České republiky.

Společnost očekává, že většina lidí odejde po dohodě, případně využije možnosti odejít do předčasného důchodu. V oznámení informovala, že propouštět bude v ústředním centru pro zákaznickou podporu, v regionálním managementu a v britských obchodech.

Firma uvedla, že je zatím příliš brzy na odhad, jak bude nový obchodní model po koronavirové krizi vypadat. Za pandemie se podle ní ukázalo, že dokáže pracovat "flexibilněji a efektivněji" - více zaměstnanců vykonávalo různé úkony a firma je využila ve více odděleních.

"Dnešní oznámení se týká pouze Velké Británie, nikoliv České republiky," sdělila dnes ČTK za společnost Helena Vyhnánková.

V květnu, kdy vrcholila karanténní opatření, konstatoval generální ředitel podniku Steve Rowe, že zákazníci po koronavirové krizi už patrně nikdy nebudou nakupovat stejně. "Zatímco některé zvyky zákazníků se vrátily k normálu, jiné se změnily navždy," dodal.

Minulý měsíc řetězec oznámil, že je ohroženo 950 pracovních míst z řad manažerů prodejen a lidí z ústředí firmy.

Související

Situace v USA: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

COVID-19 v USA: Desítky milionů lidí mají zůstat doma a nevycházet

Zatím čtyři americké státy nařídily uzavření většiny obchodů a vyzvaly Američany, aby s výjimkou naléhavých případů zůstali doma. Ke státům Kalifornie, New York, Illinois a Connecticut se dnes podle agentury AP připojí i New Jersey. Ve všech pěti státech dohromady žije 84 milionů lidí. Virem se dosud v USA nakazilo přes 19.000 lidí, víc než 270 jich zemřelo.

Více souvisejících

Marks & Spencer propouštění Ekonomika Velká Británie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 48 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy