McDonald's prodá ruský byznys současnému provozovateli, změní tam název

Americký řetězec fastfoodů McDonald's prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Největší prodejce hamburgerů na světě dnes uvedl, že firma pak bude v Rusku působit pod jiným názvem. Informovala o tom agentura Reuters.

McDonald's už v březnu oznámil, že po ruské invazi na Ukrajinu své aktivity v Rusku pozastavuje a začátkem tohoto týdne uvedl, že je prodá.

Govor provozuje restaurace McDonald's v Rusku na základě franšízové smlouvy od roku 2015, a to prostřednictvím své firmy GiD LLC. Za tu dobu pomohl řetězci expandovat až na Sibiř, kde provozuje 25 restaurací. Finanční podmínky, za kterých své restaurace v Rusku prodá, McDonald's nesdělil.

McDonald's vstoupil na ruský trh před více než 30 lety a vlastní tam zhruba 84 procent z téměř 850 restaurací této značky, které tam jsou v provozu. Tento týden se stal jednou z největších značek, které se rozhodly z Ruska definitivně odejít, ačkoliv svou obchodní známku si tam chce ponechat.

Transakce by měla být dokončena v nadcházejících týdnech. Smlouva s Govorem předpokládá, že zaměstnanci budou v převzatých restauracích dál pracovat alespoň dva roky, a to za srovnatelných podmínek jako dosud. Govor také bude až do ukončení transakce platit mzdy zaměstnancům firmy ve 45 ruských regionech.

McDonald's v březnu zavřel všechny své restaurace v Rusku, včetně té na Puškinově náměstí v centru Moskvy. Tato lokalita se přitom zpočátku stala symbolem vzkvétajícího amerického kapitalismu v době, kdy se rozpadal tehdejší Sovětský svaz.

McDonald's loni v Rusku a na Ukrajině utržil asi dvě miliardy dolarů (téměř 47 miliard Kč). To bylo zhruba devět procent jeho celosvětových tržeb.

Záměr prodat své aktivity v Rusku oznámilo už mnoho západních firem, včetně britské tabákové společnosti Imperial Brands či energetické skupiny Shell. Některé z nich své aktivity v Rusku také prodají místním manažerům.

Související

Více souvisejících

mcdonald's Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy