Nálada malých a středních firem Německa je horší než v 2009

Podnikatelská nálada v německých malých a středních firmách, které jsou páteří největší evropské ekonomiky, je horší než v březnu 2009 během finanční krize. Informovala o tom dnes německá státní banka KfW, která index sestavuje s institutem Ifo.

S poklesem poptávky kvůli šíření koronaviru se potýká 60 procent z úhrnu německých firem a 80 procent podniků čeká, že bude mít letos nižší tržby. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK).

Index podnikatelské nálady malých a středních podniků v dubnu klesl vlivem pandemie o 26 bodů na minus 45,4 bodu. Letos v březnu index klesl o 20 bodů. V březnu 2009 byl na hodnotě minus 37,6 bodu. Podle banky KfW je nálada německých malých a středních firem horší než kdykoli dříve.

Podle průzkumu DIHK mezi 10.000 firmami z odvětví průmyslu, stavebnictví a služeb podniky očekávají v letošním roce pokles tržeb, čtvrtina z nich dokonce o více než polovinu.

Zhruba 43 procent dotazovaných společností se setkalo s rušením objednávek a více než třetina musela osekat investice.

Návrat na úroveň před koronavirovou krizí čeká přes třetinu podniků nejdříve v roce 2021. Jedna firma z dvaceti má za to, že takové úrovně už nedosáhne.

"Ukazuje to, jakým výzvám čelíme," řekl prezident komory Eric Schweitzer. "K zotavení naší ekonomiky máme ještě daleko," dodal.

Insolvence se obává jedna třetina restaurací a téměř polovina cestovních kanceláří, vyplývá z průzkumu. Zastavit nebo omezit provoz podle něj musela kvůli karanténním opatřením bezmála polovina firem.

Německá spolková vláda očekává, že ekonomika země letos vykáže propad o 6,3 procenta, a to navzdory záchrannému balíčku 750 miliard eur. Byl by to nejhorší pokles od druhé světové války. V lednu přitom ještě počítala s růstem, a to o 1,1 procenta.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Německo

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy