Němci méně utrácejí. Nálada spotřebitelů se zhoršuje kvůli koronaviru, ukázal průzkum

Nálada německých spotřebitelů se mírně zhoršuje. Na vině jsou obavy, že epidemie onemocnění způsobeného novým koronavirem v Číně může největší evropskou ekonomiku dál zbrzdit. Němci jsou tak méně ochotní utrácet. Ukázal to průzkum, který dnes zveřejnila společnost GfK.

Index nálady německých spotřebitelů na měsíc březen se tak snížil na 9,8 bodu z předchozích 9,9 bodu. To je v souladu s očekáváním analytiků.

"Šíření koronaviru nepochybně přispělo k nejistotě mezi spotřebiteli," uvedl výzkumník GfK Rolf Bürkl.

Snížil se také dílčí index výhledu příjmů. Spotřebitelé se totiž obávají, že může začít růst nezaměstnanost, pokud onemocnění vážně naruší výrobu v Číně a ovlivní dodávky do Německa, dodal Bürkl.

Výdaje domácností se v posledních letech staly stabilním a spolehlivým zdrojem růstu hospodářství Německa díky rekordní zaměstnanosti, růstu mezd, který je vyšší než inflace, a nízkým nákladům na úvěry. Domácnosti a jejich spotřeba tak pomáhají mírnit negativní vliv obchodních sporů na německou ekonomiku, která je do značné míry závislá na vývozu.

Úterní průzkum výzkumného institutu ZEW ukázal, že se zhoršila i nálada mezi německými investory. Ti se obávají, že onemocnění novým koronavirem může snížit světový obchod.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stagnovala, hrubý domácí produkt (HDP) zůstal ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny. Za celý loňský rok HDP vzrostl o 0,6 procenta, nejpomaleji od roku 2013.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Německo Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy