Německá ekonomika klesne o 6,5 procenta, odhadují poradci vlády

Německá ekonomika letos kvůli pandemii klesne o 6,5 procenta, odhaduje poradní ekonomický výbor vlády. Silný hospodářský útlum se ale může protáhnout za předpokladu, že se výrazně zvýší počet nových případů nákazy, uvedli dnes poradci.

"Koronavirová pandemie zřejmě způsobí největší propad německé ekonomiky od založení spolkové republiky. Očekáváme ale, že hospodářství se v létě začne zotavovat," řekl šéf výboru Lars Feld.

LATEST: The German economy will shrink by 6.5% this year due to the coronavirus pandemic, the government's council of economic advisers said on Tuesday, adding that the slump will be prolonged if the number of new infections jumps again.@Lars_Feld #Germany #Economy #Government pic.twitter.com/73RIerZD0c

— The European (@EuropeanMag) June 23, 2020

Po vyloučení sezonních vlivů výbor prognózuje na letošní rok propad ekonomiky o 6,9 procenta. V druhé polovině roku očekává pomalé oživení a v příštím roce podle něj vykáže hrubý domácí produkt (HDP) vzestup o 4,9 procenta.

"To znamená, že HDP se na úroveň před pandemií dostane nejdříve v roce 2022," uvedl výbor v prohlášení. Dodal, že podpůrné stimuly německé vlády hospodářství nejspíše podpoří.

Vláda by měla příští rok pokračovat ve své expanzivní fiskální politice a do roku 2022 se vyhnout debatě o konsolidaci veřejných financí, konstatoval Feld.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové minulý týden schválil dodatečný rozpočet k financování opatření na podporu ekonomiky zasažené koronavirovou krizí, v jehož rámci si hodlá půjčit dalších 62,5 miliardy eur. Celková hodnota nových půjček by tak měla v letošním roce dosáhnout rekordních 218,5 miliardy eur (5,8 bilionu Kč).

Feld je přesvědčen, že se lze vyhnout další vlně přísných karanténních opatření a druhému hospodářskému poklesu, protože úřady i občané se na novou situaci adaptovali a chovají se obezřetněji.

Dnes zveřejněný průzkum mezi nákupními manažery podle konzultační společnosti IHS Markit ukázal, že útlum v německém soukromém sektoru v červnu polevil. Index nákupních manažerů za Německo, které má největší ekonomiku v eurozóně, vystoupil na 45,8 z květnových 32,3 bodu. Analytici čekali, že vystoupí na 44,2 bodu. Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity. Hodnota pod 50 body znamená útlum.

Ministerský předseda nejlidnatější spolkové země Severního Porýní-Vestfálska dnes na tiskové konferenci oznámil, že okres Gütersloh čeká nejméně týden přísných karanténních opatření. Oblast je kvůli problémům v místních jatkách hlavním ohniskem koronaviru v Německu.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Německo EUR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 8 hodinami

před 8 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

Kataru došla s Izraelem a Hamásem trpělivost. Zvažuje, jestli chce dál jednat

Katar přehodnocuje svou roli zprostředkovatele na mírových jednáních mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás. Dnes to uvedl katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy