Německé aerolinky patřící pod CK Thomas Cook pokračují v provozu

Německý letecký přepravce Condor navzdory krachu britské mateřské společnosti Thomas Cook pokračuje v provozu. Firma už ale z právních důvodů nesmí přepravovat na dovolenou cestující, jejichž rezervace se uskutečnily prostřednictvím poboček firmy Thomas Cook. Uvedla to dnes agentura DPA.

Společnost Condor sídlí v Hesensku a provozuje zhruba 40 letadel. Firma dnes uvedla, že požádala německou vládu o překlenovací úvěr. Německé ministerstvo hospodářství žádost zkoumá, k velikosti případné půjčky se ale odmítlo vyjádřit. Podle zdrojů DPA by firma chtěla od vlády získat asi 200 milionů eur (5,2 miliardy Kč). Spolková země Hesensko uvedla, že je připravena žádost podpořit.

Zadlužená cestovní kancelář Thomas Cook dnes oznámila, že vstoupila do nucené likvidace po krachu jednání o záchraně. S firmou je nyní na dovolené kolem 600.000 lidí. Podle agentury DPA je mezi těmito klienty zhruba 140.000 Němců.

Německé dceřiné cestovní kanceláře, ke kterým patří například Neckermann Reisen, Bucher Last Minute, Öger Tours či Air Marin, podle DPA zastavily veškerý prodej zájezdů. Podle německé divize Thomas Cook GmbH nelze zaručit uskutečnění zájezdů s dnešním a úterním termínem odjezdu.

"Jednání o plánované rekapitalizaci skupiny Thomas Cook selhala. Proto je Thomas Cook GmbH nucena přejít na nouzové řízení. Uskutečnění zájezdů s termínem odjezdu 23. a 24. září nelze zaručit. Veškerý prodej zájezdů je zastaven. V současné době zkoumáme poslední možnosti. Pokud selžou, budou podány insolvenční návrhy na společnosti Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH a Bucher Reisen & Öger Tours GmbH a případně i na další firmy," píše se na internetových stránkách společnosti Thomas Cook GmbH.

Související

Ilustrační foto

Cestovní kanceláře čelí dalšímu problému. Pojišťovny řadu z nich odmítají pojistit

Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, což je více než v minulých letech. Jsou také opatrnější při pojišťování nových. Důvodem je hlavně nepříznivá situaci na trhu v důsledku pádu CK Thomas Cook a opatření proti šíření koronaviru. Proto také některým kancelářím pojistné zdražilo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.
Letadla, ilustrační foto

Polská PGL odstupuje od převzetí německých aerolinek Condor

Polská státní společnost PGL, která vlastní polské aerolinky LOT, se rozhodla odstoupit od dohody o převzetí německého leteckého přepravce Condor. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Condor dříve patřil zkrachovalé cestovní kanceláři Thomas Cook.

Více souvisejících

Thomas Cook (firma) Německo Condor (aerolinky) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 46 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy