Německé ministerstvo financí počítá se základním rozpočtovým deficitem 99 miliardy eur

Německé ministerstvo financí na letošní rok zatím počítá se základním rozpočtovým deficitem 99,7 miliardy eur (2,48 bilionu Kč) a s dodatečným zadlužením na zbrojení ve výši 100 miliard eur (2,49 bilionu Kč). Ministr financí Christian Lindner už ale podle německých médií připravuje doplňující rozpočet, který bude vycházet z hospodářských dopadů ruské invaze na Ukrajinu a který předloží ke schválení později.

K dodržování rozpočtové disciplíny se Německo vrátí nejdříve v nadcházejícím roce, pro který Lindner předpokládá schodek 7,5 miliardy eur. O rozpočtových plánech bude vláda kancléře Olafa Scholze rozhodovat ve středu.

Lindner převzal rozpočet na letošní rok po svém předchůdci a nynějším kancléři Scholzovi, který v předešlé vládě Angely Merkelové vedl ministerstvo financí. Schodek 99,7 miliardy eur, který vláda Merkelové odsouhlasila, vychází z hospodářské krize po pandemii nemoci covid-19. Zatížením pro rozpočet bude i ruská invaze na Ukrajinu, prozatím ale podle ministerstva financí nelze přesně následky určit.

Už teď je jasné, že Německo počítá na letošní rok se zvýšením výdajů na humanitární pomoc o jednu miliardu eur (24,9 miliardy Kč) a s částkou 1,5 miliardy eur (37,3 miliardy Kč) na zajištění energetické bezpečnosti. Růst cen energií, který s válkou a odvetnými opatřeními Západu souvisí, chce vláda kompenzovat příplatkem chudším domácnostem.

Scholz bezprostředně po ruském útoku oznámil, že Německo ihned začne odvádět na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), což dosud neplnilo. Na dvou procentech HDP se dohodly státy Severoatlantické aliance. Scholz také řekl, že na velké a nezbytné investice dostane armáda ještě zvláštní fond v objemu 100 miliard eur. Tyto peníze chce vláda vyčlenit mimo letošní rozpočet.

Lindner tak hovoří o základním rozpočtu se schodkem 99,7 miliardy eur a s dodatečným stomiliardovým zadlužením. Opoziční konzervativci to označují za trik, jak opticky zachovat původně plánovaný schodek. Lindner nicméně počítá s tím, že i základní rozpočet dozná změn, až do něj započítá hospodářské následky války.

Za svůj hlavní úkol si Lindner předsevzal návrat k vyrovnaným či přebytkovým rozpočtům z dob před pandemií. Předloni si země vypůjčila 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), což bylo nejvíce v dějinách spolkové republiky. Loni byl schodek ještě vyšší, a to 240,2 miliardy eur (6,1 bilionu Kč). V příštím roce ale Německo hodlá opět zatáhnout za dluhovou brzdu.

Válka na Ukrajině bude mít dopady i na hospodářský růst. Po loňském poklesu o 2,9 procenta předpovídala německá vláda podle lednové prognózy na letošní rok vzestup HDP o 3,6 procenta. Studie institutu pro výzkum trhu práce IAB odhaduje, že válka by moha růst v Německu snížit až o dva procentní body.

Síť evropských hospodářských organizací a institutů EconPol Europe dnes uvedla, že v krátkodobé horizontu by přerušení dodávek energetických surovin z Ruska vyšlo Německo asi na tři procenta HDP. Podle odborníků by Německo dokázalo nahradit zásobování uhlím a ropou z jiných zemí, v případě plynu by to ale tak jednoduché nebylo. Německá vláda už oznámila, že chce energetickou závislost na Rusku snížit.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy