Německo čeká hluboká recese. HDP má klesnout o 2,8 procenta, odhadují experti

Německo letos čeká hluboká recese, přinejmenším v prvním pololetí. Za celý rok ekonomika podle hlavního scénáře klesne zhruba o 2,8 procenta, očekávají ekonomové, kteří radí německé vládě. Možný je podle nich ale i pokles hrubého domácího produktu (HDP) až o 5,4 procenta. Skupina expertů to dnes uvedla v analýze dopadů koronaviru na německé hospodářství.

Ve svém základním scénáři ekonomové počítají s tím, že letos HDP klesne o 2,8 procenta a v roce příštím už znovu poroste, a sice o 3,7 procenta. Tento scénář vychází z toho, že v létě bude zrušena velká část opatření, která mají brzdit epidemii, ale která mají zároveň velmi tvrdé dopady na ekonomiku.

Pokud ale výpadek potrvá déle, mohl by HDP klesnout až o 5,4 procenta. O to výrazněji by pak hospodářství podle odborníků rostlo příští rok, a sice o 4,9 procenta.

Šéf skupiny expertů Lars P. Feld ale upozornil, že všechny prognózy jsou kvůli výjimečnosti současné situace zatíženy velkou mírou nejistoty.

Spannende und differenzierte Analyse des deutschen @SVR_Wirtschaft !Unfassbar, dass die unabhängigen Experten in der Schweiz vor Jahren aus Spargründen einfach abgeschafft wurden. Bundesrat und -verwaltung berät sich bei uns selbst... @Lars_Feld @GygiWeltwoche @honegger @NZZ https://t.co/tO4ClPZVsl

— Tilman Slembeck (@TilmanSlembeck) March 30, 2020

S poklesem německé ekonomiky asi o pět procent, tedy podobným tempem jako v roce 2009, kdy ji zasáhla globální finanční krize, počítá například analytik finančního společnosti Deutsche Bank Marc Schattenberg. Podobné odhady mají i další ekonomové.

Související

Německo, ilustrační foto

Němci se bojí ruské špionáže. Myslí si, že na ni nejsou připraveni

Podle průzkumu berlínské společnosti Infratest dimap pro vysílací síť ARD, který zveřejnila agentura DPA, je většina Němců znepokojena stále častějšími operacemi ruské tajné služby namířenými proti Německu. Zároveň se obávají nedostatečné připravenosti země na tyto špionážní pokusy.

Více souvisejících

Německo HDP Ekonomika EUR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy