Německo čeká rozsáhlá uzávěra, na pomoc firmám půjde až 10 miliard eur

Německo je připraveno na pomoc podnikům zasaženým nadcházející listopadovou karanténní uzávěrou poskytnout až deset miliard eur (274 miliard Kč). Dnes to na tiskové konferenci prohlásil německý ministr financí Olaf Scholz. Jeho kolega Peter Altmaier, který vede ministerstvo hospodářství, řekl, že Německo je díky dosavadnímu dobrému hospodaření na krizi připraveno lépe než jiné evropské státy.

"Situace je opravdu vážná. Vývoj infekce je dramatický. Pokud budeme čekat, až budou nemocnice a jednotky intenzivní péče přetížené, pak bude příliš pozdě. Proto musíme jednat hned," řekl Scholz k nadcházející listopadové karanténě. Od ní si Německo slibuje, že šíření koronaviru dostane opět pod kontrolu.

Wir handeln entschlossen und zielgerichtet, mit fokussierten Maßnahmen für November. Das hat Konsequenten für viele Branchen. Für sie gibt es jetzt massive finanzielle Hilfe. Wichtig: Kitas & Schulen bleiben offen, auch Geschäfte unter Beachtung der Regeln. @OlafScholz #Corona

— BMF (@BMF_Bund) October 29, 2020

"Rozsáhlé omezení kontaktů bude mít následky pro řadu odvětví, pro gastronomii, ubytovatele nebo divadla," řekl Scholz. "Jsme proto připraveni na v listopadu finančně rozsáhle podpořit ty, na které opatření dolehnou," uvedl.

Firmám chce stát podle Scholze nahradit ztrátu v listopadových tržbách, a to až do výše 75 procent. Vycházet se v tomto případě bude z hospodářských výsledků za listopad loňského roku. Na větší pomoc dosáhnou menší a střední firmy do 50 zaměstnanců, pro větší podniky bude pomoc nižší.

Rozšířit a prodloužit chce stát i současné programy překlenovací pomoci. Podle Altmaiera vláda poprvé podpoří půjčky firmám s méně než deseti zaměstnanci, připravuje se také pomoc živnostníkům.

Altmaier prohlásil, že je nutné zachovat základy pro hospodářský růst a zabránit úpadku průmyslu jako za jarní vlny. Dodal, že je už teď jasné, že Německo se na předkrizové hospodářské hodnoty vrátí až v roce 2022.

Související

Více souvisejících

Německo Olaf Scholz Peter Altmaier (CDU) Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bartoška ocení Trojana na letošním karlovarském festivalu, oznámili organizátoři

Na slavnostním zakončení letošního 58. ročníku karlovarského festivalu proběhne velká sláva. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme oceňovaný český herec Ivan Trojan, oznámili dnes organizátoři filmové přehlídky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy