Německo dá půl bilionu eur na podporu ekonomiky, zvažuje se "zestátnění" některých podniků

Německo podpoří svou ekonomiku částkou až půl bilionu eur (zhruba 13 bilionů Kč) ve snaze minimalizovat dopady šíření nového koronaviru. Státní banka KfW je připravena poskytnout firmám úvěry bez omezení, oznámil dnes na tiskové konferenci ministr financí Olaf Scholz.

Ministr také řekl, že společnostem bude poskytnuta daňová úleva, včetně odkladů splátek. Stát by to mohlo vyjít na desítky miliardy eur, částka zatím není konečná, řekl Scholz a dodal, že případně by to mohlo být ještě více. Informuje o to list Die Welt s odkazem na agenturu DPA.

Vláda podle ministra nyní zvažuje, že některé podniky bude muset i zestátnit, respektive v nich převzít majetkový podíl. Zatím to ale není nutné, zdůraznil Scholz. "Přijímáme veškerá nezbytná opatření k ochraně zaměstnanců a firem," uvedl ministr.

"Deshalb wird hier nicht gekleckert, es wird geklotzt" | Bundesfinanzminister @OlafScholz @spdde kündigt milliardenschwere Hilfen für #Unternehmen zum Schutz vor wirtschaftlichen Verlusten wegen der #Coronakrise an |@BMF_Bund #CoronaVirusDE #BPK pic.twitter.com/Qe312oudnw

— phoenix (@phoenix_de) March 13, 2020

Kabinet podle něj nebude s uvolněním pomoci váhat, je připraven jednat okamžitě, aby ukázal, že je ve svém odhodlání silnější než všechny případné ekonomické problémy. Vláda učiní vše, aby zabránila spekulacím v krizi kolem koronaviru, dodal.

Scholz nevyloučil případnou další pomoc na posílení konjunktury. Teď je ale zavádět nechce, protože by podle něj mohly vést k tomu, že lidé vyrazí do ulic utrácet. Proto se zatím pomoc soustředí na firmy.

Poskytovat co nejrychleji pomoc odvětvím, která jsou v Evropské unii zasažena koronavirem nejvíce, umožní členským státům Evropská komise (EK). Brusel je také připraven uvolnit rozpočtová pravidla zemím, které kvůli šířící se nákaze čelí hospodářskému propadu. EK podle své šéfky Ursuly von der Leyenové hodlá mobilizovat investice v objemu 37 miliard eur (963 miliard Kč).

V Německu se nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, nakazilo už přes 3000 lidí. Sedm nakažených jí podlehlo.

Počet firemních bankrotů v Německu loni klesl téměř o tři procenta na 18.749 případů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od přijetí nového insolvenčního zákona v roce 1999. Oznámil to dnes německý statistický úřad. V letošním roce však odborníci očekávají nárůst počtu bankrotů, ke kterému zřejmě přispějí negativní hospodářské dopady pandemie nového typu koronaviru.

Za loňským poklesem počtu bankrotů v Německu podle agentury DPA stojí dlouhodobý růst německé ekonomiky a nízké úrokové sazby u půjček. Naposledy se počet bankrotů v Německu zvýšil v roce 2009, což bylo v době globální finanční krize.

Částka pravděpodobných nároků ze strany věřitelů se ale vloni zvýšila na 26,8 miliardy eur (zhruba 700 miliard Kč) z 21 miliard eur v předchozím roce. K tomuto nárůstu přispěl vyšší počet krachů velkých firem, například německé pobočky cestovní kanceláře Thomas Cook.

Počet spotřebitelských bankrotů se loni snížil zhruba o sedm procent na 62.632 případů. Nárůst naposledy zaznamenal v roce 2010, upozornil statistický úřad.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se však v loňském roce zvýšil pouze o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo za šest let. "Zeslabení hospodářského růstu se v roce 2020 odrazí v počtu insolvencí," uvedla nedávno analytická společnost Crifbürgel.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika Olaf Scholz bankrot

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy