Německo na cestě k oživení, říká šéf Ifo. Podnikatelská nálada se nad očekávání zlepšila

Podnikatelská důvěra v Německu v srpnu vzrostla čtvrtý měsíc po sobě a zlepšila se více, než se čekalo. Vyplývá to z dnešních dat institutu Ifo. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že se firmy v největší evropské ekonomice vzpamatovávají z koronavirového šoku.

Index důvěry se zvýšil na 92,6 z červencových 90,4 bodu. Údaj za minulý měsíc statistici upravili dolů z dříve udávaných 90,5 bodu. Srpnová hodnota je lepší, než očekávali analytici, kteří ji odhadovali na 92,2 bodu.

#ifoGeschäftsklimaindex erneut gestiegen – Der ifo Geschäftsklimaindex ist im August auf 92,6 Punkte gestiegen, nach 90,4 Punkten im Juli. Die deutsche Wirtschaft ist auf Erholungskurs. pic.twitter.com/hhJOYLTQqF

— ifo Institut (@ifo_Institut) August 25, 2020

Nejvíce se zlepšila nálada ve zpracovatelském průmyslu a ve službách. Současnou situaci hodnotí o něco lépe i prodejci, ale pro příští půlrok jsou ještě pesimističtí. Opět se o něco zhoršila i očekávání německých exportérů.

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí kvůli koronavirové krizi propadla proti předchozím třem měsícům o 9,7 procenta. Ekonomický pokles za čtvrtletí tak byl mnohem prudší než za finanční krize před více než deseti lety a nejhorší od roku 1970, kdy se údaj začal sledovat.

Klesla spotřeba domácností, investice i vývoz, jediné co stouplo, byly státní výdaje. Ty se kvůli opatřením na oživení ekonomiky z následků koronaviru zvýšily o 1,5 procenta.

"Německá ekonomika je na cestě k oživení," uvedl dnes prezident Ifo Clemens Fuest. Dodal, že firmy hodnotí svou současnou situaci s mnohem větší dávkou optimismu než minulý měsíc a s větší nadějí hledí i do budoucna.

Ekonom Ifo Klaus Wohlrabe dnes uvedl, že v období od července do září očekává růst ekonomiky o téměř sedm procent. Připojil ale, že oživení by mohl ohrozit nejnovější nárůst nových případů nemoci covid-19 a možná druhá vlna nákazy. "Oživení je pořád křehké. Ještě jsme se nevrátili na předkrizovou úroveň," řekl analytik.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé Ekonomika Německo

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy