Německo se kvůli koronaviru zadlužuje. Spolkový sněm schválil rekordní deficit rozpočtu

Německý Spolkový sněm dnes schválil druhou úpravu letošního státního rozpočtu kvůli opatřením souvisejícím s koronavirovou krizí. Zadlužení Německa by se tak v letošním roce mělo zvýšit o rekordních 218 miliard eur (zhruba 5,8 bilionu Kč), napsala agentura DPA.

Zákonodárci již v březnu v důsledku krize schválili zadlužení v objemu 156 miliard eur. Nově schválené půjčky by měly sloužit zejména k financování opatření, která mají v příštích měsících pomoci znovu nastartovat spotřebu a hospodářský růst.

Podíl německého dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) by měl letos v důsledku nových půjček a slabšího výkonu ekonomiky stoupnout na více než 75 procent z necelých 60 procent v loňském roce.

Ministr financí Olaf Scholz slíbil, že vláda nebude v reakci na koronavirovou krizi šetřit. "Sociální stát, který nás touto krizí tak efektivně provádí, nenarušíme, naopak ho posílíme," prohlásil.

Německo se v rámci snahy o zmírnění hospodářských dopadů koronavirové krize rozhodlo například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty (DPH) a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 8000 Kč) na každé dítě, napsala DPA.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden předpověděl, že německá ekonomika letos klesne o 7,8 procenta. V příštím roce pak počítá s nárůstem o 5,4 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

Související

Více souvisejících

Německo Olaf Scholz Ekonomika státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy