Německý průmysl upadá, nový koronavirus může krizi ještě zhoršit

Průmyslová výroba v Německu v prosinci vykázala nejvýraznější pokles od ledna 2009, proti předchozímu měsíci se snížila o 3,5 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Statistici také uvedli, že se v prosinci v meziročním srovnání snížil přebytek zahraničního obchodu. Analytici v této souvislosti upozorňují, že se znovu objevují obavy z recese a že Německo by se jí tentokrát už nemuselo vyhnout.

"(Hospodářské) vyhlídky Německa vidím pesimisticky, protože Německo by mohlo zakusit něco jako dokonalou bouři," řekl v televizi CNBC prezident německého výzkumného institutu DIW Marcel Fratzscher. Jako dokonalá bouře se označuje souběh několika nepříznivých faktorů, které v důsledku vedou k výraznému zhoršení situace, v tomto případě hospodářské.

Německo se za posledních 18 měsíců dvakrát vyhnulo recesi, vždy jen těsně. Naposledy loni ve třetím kvartálu. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Analytici očekávali za prosinec pokles průmyslové výroba o 0,2 procenta. V listopadu výroba vzrostla o 1,2 procenta, což byl nejvýraznější růst za rok a půl.

Němečtí výrobci, kteří se zaměřují na export, se potýkají se stagnací poptávky ze zahraničí, nejistotou kvůli obchodním sporům a také s odchodem Británie z Evropské unie. Odvětví služeb je v lepší kondici. Hospodářský institut Ifo ve čtvrtek uvedl, že růst německé ekonomiky by mohl ovlivnit i nový koronavirus, který se šíří z Číny.

Ein Dämpfer des chinesischen Wirtschaftswachstums um einen Prozentpunkt durch das #Coronavirus würde das Wachstum in #Deutschland um 0,06 Prozentpunkte reduzieren https://t.co/EaBXDFhCAp pic.twitter.com/PQ6G8cioct

— ifo Institut (@ifo_Institut) February 6, 2020

"Německé automobilky zasáhl dopad koronaviru, který komplikuje dodávky některých klíčových automobilových součástek," uvedl Andrew Kenningham ze společnosti Capital Economics. "Nesnadná situace pro německé hospodářství zkrátka ještě nezmizela," dodal.

Dnešní statistika rovněž ukázala, že vývoz v prosinci meziměsíčně vzrostl o 0,1 procenta, zatímco hodnota zboží a služeb dovezených do Německa se snížila o 0,7 procenta. Přebytek bilance zahraničního obchodu se zvýšil na 19,2 miliardy eur (480,5 miliardy Kč) z listopadových 18,5 miliardy eur.

Index DAX, který sleduje obchodování na akciové burze ve Frankfurtu nad Mohanem, odpoledne odepisoval půl procenta na 13.508 bodů. Držel se tak v blízkosti svého maxima.

Ve čtvrtek zveřejnil spolkový statistický úřad údaje, podle nichž se v Německu v prosinci nečekaně snížil objem zakázek v průmyslu o 2,1 procenta. Přispěl k tomu zejména pokles objednávek ze zemí eurozóny, a to o 13,9 procenta.

Růst německé ekonomiky loni výrazně zpomalil. Hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo od roku 2013. Předloni růst činil 1,5 procenta. Na konci ledna německá vláda zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,1 procenta, do té doby počítala s růstem o jedno procento. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Související

Více souvisejících

Průmysl Německo Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy