Německý Uniper bude Rusku platit za plyn přes účet v jejich bance

Německá energetická společnost Uniper bude platby za dodávky plynu z Ruska převádět do ruské banky a nikoliv do banky v Evropě. Řekl to mluvčí firmy německému listu Rheinische Post.

"Plánem je provádět naše platby v eurech na účet v Rusku," řekl mluvčí. Uniper patří mezi největší kupce ruského plynu v Evropě, má významné aktivity v Rusku a patří mezi pět evropských energetických firem, které investovaly do plynovodu Nord Stream 2.

Rusko požaduje po zemích, které označuje za nikoliv přátelské, aby platily za dodávky plynu v rublech. Jím navržený systém plateb předpokládá využití účtů u Gazprombank. Zde odběratelé složí na jeden účet peníze v dolarech nebo eurech, banka je promění na rubly a uloží na jejich rublový účet, ze kterého budou dodávky zaplacené. Evropská komise minulý týden uvedla, že pokud kupující ruského plynu potvrdí, že platba byla dokončena po složení eur a ne až po převodu na rubly, nebude to znamenat porušení sankcí.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ve středu ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje.

Uniper již ve středu uvedl, že navzdory zastavení dodávek do Polska a Bulharska považuje toky ruského plynu do Německa prozatím za bezpečné.

Agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že účet v rublech už si otevřelo deset evropských odběratelů ruského plynu a čtyři z nich za plyn zaplatili způsobem, který začal vyžadovat Kreml. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó nyní americké televizi CNN potvrdil, že Maďarsko přistoupilo na platební podmínky Moskvy pro odběr ruského plynu.

Ekonom Lukáš Kovanda v dnešním komentáři uvedl, že existují indicie, které obchodníky ujišťují v tom, že k odpojení Evropské unie jako celku od ruských energií nedojde. "Pro řadu evropských podniků jsou prostě obtížně nahraditelné," vysvětlil.

Související

Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.

Více souvisejících

Zemní plyn

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 19 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 47 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy