Nezaměstnanost na Slovensku třetí měsíc po sobě klesla

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v říjnu třetí měsíc po sobě klesla a dosáhla 7,35 procenta, zatímco v září činila 7,43 procenta. Situace na trhu práce je ale nadále horší než v období před propuknutím koronavirové krize.

Vyplývá to z dnešního údajů slovenského ústředí práce, které v zemi řídí úřady práce.

Na začátku letošního roku se nezaměstnanost na Slovensku pohybovala kolem pěti procent. Po březnovém potvrzení prvního případu nového koronaviru v zemi, kdy úřady zavedly různá karanténní omezení a provoz omezily i velké továrny, začala nezaměstnanost stoupat. V červenci dosáhla více než tříletého maxima 7,65 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří by mohli okamžitě nastoupit do práce, v říjnu na pětimilionovém Slovensku klesl meziměsíčně zhruba o 2400 na 201.281 osob.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku je dlouhodobě vyšší než v České republice, kde v říjnu klesla na 3,7 procenta.

"Vývoj míry nezaměstnanosti je momentálně na úrovni před krizí v roce 2008 nebo na úrovni měsíce května 2017, kdy ekonomika rostla. To znamená, že naše opatření na podporu udržení a vytváření pracovních míst jsou účinná," uvedl slovenský ministr sociálních věcí Milan Krajniak.

V říjnu, kdy na Slovensku po předchozím uvolnění omezení vstoupila kvůli druhé vlně koronaviru v platnost nová karanténní opatření, vláda zvýšila finanční pobídky pro podnikatele a další skupiny obyvatel na kompenzaci negativních dopadů pandemie. Čerpání původně vyčleněného balíku peněz na tento účel už na jaře zaostalo za očekáváními.

Podle dřívějšího odhadu slovenského statistického úřadu klesla slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání méně, než se původně čekalo. Současně se ale na Slovensku třetím čtvrtletím v řadě snížil počet zaměstnaných osob.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Slovensko práce Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy