Nezaměstnanost na Slovensku v srpnu poprvé od začátku roku klesla

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v srpnu podle ministra sociálních věcí Milana Krajniaka snížila na 7,6 procenta. Jde o první zlepšení situace na trhu práce v zemi od začátku roku. V červenci byla nezaměstnanost na více než tříletém maximu 7,65 procenta, rychleji začala stoupat po březnovém propuknutí pandemie nemoci covid-19.

"Během pěti měsíců se nám podařilo zvrátit trend, který způsobila krize covidu. Ještě jsme ale nevyhráli, protože v září přijdou na trh práce absolventi zejména středních škol," řekl dnes Krajniak novinářům.

Od června v porovnání s loňskem podle ministra stoupá počet lidí, kteří si na Slovensku našli práci. Zlepšení podle něj není výsledkem sezonních prací.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku je dlouhodobě vyšší než v České republice, kde v srpnu zůstala na 3,8 procenta.

Slovenská vláda po propuknutí covidu-19 zavedla program podpory zaměstnavatelů s cílem udržet zaměstnanost. Trvání projektu následně prodloužila. Nevyhověla ale návrhu podnikatelů na změnu podmínek čerpání peněz, které zaostalo za původními očekáváními. Letos v létě stát podle Krajniaka zahájil program poskytování dotací začínajícím podnikatelům a příspěvků pro mladé lidi, kteří se zaměstnají.

Související

Více souvisejících

Slovensko nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy