Nezaměstnanost v Británii nečekaně stagnuje, inflace vzrostla

Míra nezaměstnanosti v Británii v tříměsíčním období do konce května zůstala na 3,9 procenta, oznámil dnes britský statistický úřad (ONS). To je překvapivé, protože analytici čekali nárůst nezaměstnanosti. Statistika ale také ukázala, že výrazně ubylo nabídek práce.

Počet lidí, kteří od státu pobírají podporu včetně dávek v nezaměstnanosti, pak v období od března do června činil 2,6 milionu. Počet zaměstnaných se v těchto měsících snížil zhruba o 650.000, přičemž nejvíce klesl na začátku pandemie.

76.4% of people aged 16 to 64 were in paid work in March to May 2020. The unemployment rate was 3.9% , and the 16-64 economic inactivity rate (those who were neither working nor looking for work) was 20.4% https://t.co/X0gj4iKmeA pic.twitter.com/1AXvNjAxzF

— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) July 16, 2020

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že se míra nezaměstnanosti za čtvrtletí do konce května zvýší na 4,2 procenta. Podle statistického úřadu ji tak nízko drží zhruba půl milionu lidí, kteří kvůli pandemii do práce nechodí a nepobírají mzdu, nicméně věří, že se do práce vrátí.

Dalším znamením křehkého trhu práce je počet pracovních nabídek. Těch za tři měsíce do června ubylo v porovnání s rekordním minimem z roku 2009 o 23 procent. Bylo jich 333.000, což je nejméně od roku 2001, kdy se tyto údaje začaly zveřejňovat.

Inflace v Británii vzrostla, čekal se pokles

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v červnu nečekaně zrychlilo na 0,6 z květnových 0,5 procenta, především kvůli dražším oděvům. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali pokles na 0,4 procenta.

Kromě oblečení měly podíl na růstu cen také například i dražší herní konzole, které získaly oblibu v době, kdy lidé měli kvůli koronavirovým opatřením více času. Ceny oblečení a obuvi zůstaly v minulém měsíci téměř beze změny.

Červen bývá tradičně obdobím slevových akcí, letos ale obchodníci zřejmě kvůli šíření nemoci covid-19 zlevňovali už dříve. Levněji se naopak prodával alkohol a potraviny.

V květnu se v důsledku koronavirové krize, která zasáhla poptávku a způsobila prudký pokles cen ropy, inflace dostala na nejslabší úroveň za čtyři roky. Navzdory mírnému růstu ale zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem britské centrální banky. Ta proto není podle analytiků pod žádným tlakem, aby přehodnotila svůj stimulační balík na pomoc ekonomice, která se potýká s následky koronaviru.

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v květnu meziměsíčně zvýšil o 1,8 procenta po dubnovém propadu o rekordních 20,3 procenta. Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří čekali růst kolem pěti procent.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc předpověděl, že britská ekonomika v letošním roce klesne o 10,2 procenta. V příštím roce očekává MMF růst HDP o 6,2 procenta.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Velká Británie Ekonomika inflace

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 30 minutami

před 43 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy