Nezaměstnanost v EU mírně stoupla, nejnižší zůstala v Česku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v květnu stoupla na 6,7 procenta z dubnových 6,6 procenta. Nejnižší zůstala v České republice, ačkoli zde vzrostla o 0,2 procentního bodu na 2,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat.

V samotné eurozóně se míra nezaměstnanosti v květnu zvýšila na 7,4 procenta z dubnových 7,3 procenta. Její nárůst byl mírnější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali se zvýšením na 7,7 procenta.

Euro area #unemployment up to 7.4% in May 2020 (7.3% in April). EU up to 6.7% https://t.co/X9JmpqjrFR pic.twitter.com/RHDwUW8hRs

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) July 2, 2020

Růst nezaměstnanosti v Evropě podle agentury AP pomáhají brzdit programy na podporu trhu práce, kterými se vlády snaží zmírnit dopady koronavirové krize. Ve Spojených státech míra nezaměstnanosti v květnu činila 13,3 procenta, údaje o červnovém vývoji zveřejní americká vláda dnes odpoledne.

Eurostat odhadl, že v celé Evropské unii bylo v květnu bez práce 14,366 milionu lidí. Ve srovnání s dubnem se tak jejich počet zvýšil o zhruba 253.000. V eurozóně počet nezaměstnaných podle úřadu meziměsíčně vzrostl o 159.000 na 12,146 milionu.

Zvýšil se také počet nezaměstnaných mezi mladými do 25 let. Nezaměstnanost v této kategorii je dlouhodobě více než dvojnásobná ve srovnání s celkovou mírou nezaměstnanosti. V EU v květnu dosahovala 15,7 procenta a v eurozóně 16 procent. V obou případech tak meziměsíčně vzrostla o 0,3 procentního bodu.

Evropská ekonomika se již několik měsíců potýká s negativními dopady koronavirové krize. Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden předpověděl, že ekonomika eurozóny se v letošním roce propadne o 10,2 procenta. V příštím roce pak očekává šestiprocentní nárůst.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní EU (Evropská unie) eurozóna Ekonomika Česká republika práce

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 48 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy