Nezaměstnanost v Německu stoupla, bez práce je dalších 40 tisíc lidí

Počet nezaměstnaných v Německu se v červnu v důsledku koronavirové krize zvýšil o dalších 40.000 a dostal se na celkových 2,85 milionu. Nezaměstnanost se tak zvýšila o 0,1 procentního bodu na 6,2 procenta. Informoval o tom dnes německý úřad práce, podle něhož je v meziročním srovnání nezaměstnaných o 637.000 více.

I když nárůst počtu nezaměstnaných pokračuje, je už výrazně pomalejší než v předchozích měsících. V dubnu počet lidí bez práce vzrostl o 308.000 a v květnu o 169.000. Míra nezaměstnanosti šla za duben nahoru z 5,1 na 5,8 procenta, v květnu pak na 6,1 procenta.

? Der #Arbeitsmarkt im Juni 2020 – Massiver Einsatz von #Kurzarbeit stabilisiert.➡️ Unsere Presseinformation: https://t.co/4n1TrSq950➡️ Zahlen zum Arbeitsmarkt im Juni 2020: https://t.co/H5xZehnkEp pic.twitter.com/bQx1zdjhud

— Bundesagentur für Arbeit (@Bundesagentur) July 1, 2020

Negativní trend se tak sice nezastavil ani v červnu, není už ale tak dramatický. A to i díky tomu, že velké části ekonomiky po rozsáhlých omezeních, která si vyžádala pandemie nemoci covid-19, už zase normálně fungují. Na druhou stranu je nutné vzít v potaz, že se v této části roku za běžných okolností nezaměstnanost snižuje.

"Trh práce je kvůli koronavirové krizi nadále pod tlakem," konstatoval šéf úřadu práce Detlef Scheele. "Masivní nasazení kurzarbeitu ale pracovní trh stabilizuje," míní.

V dubnu v režimu kurzarbeitu - což je zkrácená pracovní doba pro zaměstnance, na jejichž mzdy přispívá firmám stát - pracovalo 6,83 milionu lidí. To je dosavadní rekord. Březnový údaj činil 2,49 milionu.

Německá vláda počítá s tím, že letos hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 6,3 procenta, což bude nejvíce za dobu existence spolkové republiky. Deficit státního rozpočtu dosáhne taktéž rekordních 218,5 miliardy eur (5,8 bilionu Kč).

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Německo práce Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy