Nezaměstnanost v Německu v prosinci klesla na 5,2 procenta

Míra nezaměstnanosti v Německu v prosinci podle sezonně očištěných údajů klesla na 5,2 procenta z listopadové hodnoty 5,3 procenta. Dnes to oznámil spolkový úřad práce. Nezaměstnanost je tak v Německu na nejnižší úrovni od března 2020, kdy Berlín začal zavádět tvrdá karanténní opatření kvůli pandemii nemoci covid-19.

Počet nezaměstnaných se v prosinci podle sezonně očištěných dat v 83milionovém Německu snížil o 23.000 na 2,405 milionu. Pokles byl výraznější, než čekali analytici v anketě agentury Reuters. Ti předpovídali pokles o 15.000.

"Pracovnímu trhu se na konci roku dařilo, oživení z posledních měsíců tak pokračovalo," řekl šéf úřadu práce Detlef Scheele. Ten zároveň uvedl, že zatímco nezaměstnanost v prosinci klesla, nejistota související s pandemií se naopak zvýšila, jak dokazuje vývoj kolem takzvaného kurzarbeitu.

Žádostí o kurzarbeit, tedy ochranný režim pracovních míst, který souvisí s aktuální hospodářskou situací, úřad práce podle aktuálních údajů od 1. do 27. prosince eviduje 286.000. "Žádosti o kurzarbeit v prosinci výrazně vzrostly," řekl Scheele. Podle úřadu práce se to týkalo obzvláště pohostinství a obchodu.

Úřad práce na základě své statistické metodiky uvádí jako nejkritičtější měsíc pandemie duben 2020. Tehdy v ochranném režimu se státními příspěvky na mzdy bylo šest milionu pracovníků.

Související

Více souvisejících

Německo nezaměstnanost / nezaměstnaní práce

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy