Nizozemská vláda podpoří KLM úvěrovým balíkem 3,4 miliardy eur

Nizozemská vláda se dohodla s vládou v Paříži, že na záchranu letecké skupiny Air France-KLM přispěje úvěrovým balíkem za 3,4 miliardy eur (přes 90 miliard Kč). Oznámil to dnes nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra. Jednu miliardu eur nizozemské součásti KLM půjčí stát, který bude zároveň ručit za 2,4 miliardy eur bankovních úvěrů. Letecká společnost se potýká s dopady pandemie způsobené koronavirem.

Francie oznámila úvěrový balík sedm miliard eur francouzské divizi Air France v dubnu. Evropská komise (EK) pomoc Paříže schválila na začátku května a stejně tak bude muset dát zelenou i podpoře nizozemské vlády. Proti státní pomoci pro Air France-KLM se ale staví irský nízkonákladový letecký přepravce Ryanair.

"Vyzýváme Evropskou komisi, aby zablokovala tento dotační doping KLM, který ještě více sníží konkurenci a spotřebitelům výběr na nizozemském a francouzském trhu," uvedl v prohlášení šéf Ryanairu Michael O’Leary. Irský podnik ve čtvrtek oznámil, že ze stejného důvodu právně napadne rozhodnutí EK povolit miliardovou státní pomoc německé letecké společnosti Lufthansa.

"Tento balík je nezbytný k tomu, aby KLM a Air France mohly nadále plnit důležitou roli, kterou plní v naší ekonomice," konstatoval Hoekstra na tiskové konferenci v Haagu. "V minulých týdnech jsme se snažili ty útrapy rozložit co nejspravedlivěji," dodal.

Met een reorganisatie staan KLM medewerkers voor een zware opgave. We hebben afgelopen weken geprobeerd de pijn zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dit pakket is nodig om te zorgen dat KLM en Air France de belangrijke rol die ze hebben in onze economieën kunnen blijven vervullen.

— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) June 26, 2020

Pilotům bude mzda zkrácena až o pětinu a celá KLM sníží náklady o 15 procent. O propouštění nizozemský ministr financí neinformoval. Řekl ale, že záchrana se bez škrtů pracovních míst neobejde. Pro nizozemskou divizi skupiny pracuje zhruba 30.000 lidí.

Podle zdrojů agentury Reuters chce francouzská část Air France dosáhnout toho, aby 8300 zaměstnanců odešlo dohodou.

Nizozemský parlament žádá po KLM výměnou za podporu z veřejných peněz mimo jiné méně nočních letů a snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2030 o polovinu. Na to, že se finance použijí výhradně v nizozemské divizi, bude dohlížet zástupce státu. Podle agentury Reuters nebude KLM vyplácet dividendy, dokud úvěry nesplatí.

Mezi francouzskou a nizozemskou vládou panuje napětí ohledně vedení a strategie skupiny, která vznikla v roce 2004 fúzí dvou národních aerolinek. Loni v březnu Nizozemsko překvapilo nákupem akcií podniku, čímž vyrovnalo 14procentní podíl Francie. Hoekstra tehdy řekl, že záměrem bylo mít alespoň takový vliv, jaký má francouzská vláda, aby se Nizozemci mohli podílet na důležitých rozhodnutích.

Související

KLM

Piloti aerolinek KLM odmítli zmrazení platů

Odborová organizace pilotů společnosti KLM, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, odmítla dát souhlas se zmrazením mezd do roku 2025. Podle agentury Reuters by odmítnutí mohlo ohrozit snahy o zajištění budoucnosti firmy v době koronavirové krize.

Více souvisejících

Air France-KLM Nizozemí Ekonomika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy