Nizozemský květinový průmysl v dobách koronaviru uvadá

Navzdory dokonalému jarnímu počasí nepřestává nizozemský květinový průmysl uvadat kvůli pokračující koronavirové krizi. Pěstitelé se snaží uchovat, co mohou, ve skladištích nebo na záhonech, ale realitou zůstává, že většina letošní úrody řezaných květin s největší pravděpodobností přijde vniveč.

"Ztráty jsou obrovské," řekl agentuře Reuters Michel van Schie z největšího aukčního trhu s řezanými květinami a rostlinami na světě FloraHolland. "V této chvíli máme jen 30 procent obvyklého obratu - a to je právě nejrušnější období v roce," dodal.

Denní prodej v březnu často překračuje 20 miliónů eur (asi 545 miliónů korun) a s neztenčenou silou pokračuje přes Velikonoce do květnového Dne matek.

Přes Nizozemsko proudí celkem 35 procent světového obchodu s květinami a rostlinami v hodnotě 6,2 miliardy eur ročně. Jde převážně o květiny vypěstované v Nizozemsku, ale také o export z afrických a latinskoamerických farem.

Van Schie uvedl, že problémy začaly být akutní 13. března, kdy mnoho zemí začalo rušit letecká spojení a zakazovat veřejná shromáždění. Téměř čtvrtina všech květin se tehdy neprodala a doslova skončila v kompostu.

"Další pondělí už to bylo 50 procent, a tehdy jsme museli přijmout opatření a říct našim pěstitelům: 'Prosím, snižte dodávky', protože jinak to budeme muset likvidovat," dodal.

Několik pěstitelů tulipánů zahájilo vlastní iniciativy, jak se zbavit přebytečných zásob. Zorganizovali pojízdný prodej za snížené ceny, a také začali posílat tulipány do nemocnic, aby potěšili zdravotníky a pacienty. To jsou ale jen lokální řešení; 85 procent nizozemských květin, především pak tulipánů, se vyváží.

Nizozemská zemědělská a zahradnická organizace (LTO) odhaduje škody na celém domácím zemědělském průmyslu způsobené koronavirem na pět miliard eur. Farmářům a pěstitelům květin doporučuje, aby si schovávali účtenky a pořídili vizuální dokumentaci, když jejich výpěstky přijdou nazmar.

"Když nejsou oslavy narozenin, svatby ani žádné jiné slavnostní příležitosti, pak nikdo nepotřebuje moc květin," řekl Van Schie.

Související

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Více souvisejících

Nizozemí Květiny Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy