Nová vlna cestovních omezení: Ryanair v reakci sníží zimní kapacitu o třetinu

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair kvůli nové vlně cestovních omezení, která začaly zavádět evropské vlády, sníží plánovanou zimní kapacitu o třetinu. Firma očekává, že v době platnosti zimního letového řádu bude fungovat na 40 procentech loňské kapacity, i když původně počítala se snížením pouze na 60 procent. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Ryanair také zhoršil očekávaný počet přepravených cestujících na současný fiskální rok, který končí v březnu 2021. Nyní počítá, že přepraví 38 milionů cestujících. Ještě v září čekal pokles počtu přepravených cestujících na 50 milionů z loňských 149 milionů. Tento odhad ale může být ještě zhoršen, pokud budou zavedena další cestovní omezení a uzavřeny ekonomiky, varoval generální ředitel Michael O'Leary.

"I když těch škrtů v zimním letovém řádu hluboce litujeme, byli jsme k nim donuceni špatným řízením letecké dopravy vládami EU," prohlásil O'Leary. Dodal, že firma se zaměří na to, aby zabránila propouštění.

Aerolinky chtějí udržet až 65 procent svých zimních tras, ale budou létat méně často. Ryanair také uzavře své základny v irských městech Cork a Shannon a ve francouzském Toulouse. Výrazné škrty pak Ryanair chystá v Belgii, Německu, Španělsku, Portugalsku a ve Vídni.

Aerolinky také plánují zavést více neplaceného volna a sdílení pracovních míst. Chtějí také propustit část zaměstnanců palubního personálu v oblastech, ve kterých zaměstnanci odmítli snížení mezd.

Související

RyanAir

Letadlo Ryanair z Katovic do Atén doprovázely stíhačky kvůli bombové hrozbě

Dva řecké stíhací letouny F-16 dnes doprovázely letadlo společnosti Ryanair mířící z polských Katovic do řeckého hlavního města Atén. Učinily tak z preventivních důvodů poté, co byla nahlášena hrozba bombového útoku na palubě, napsala agentura AFP. Letoun s více než 190 lidmi na palubě odpoledne bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Aténách. Poplach byl planý.
Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Šéf Ryanairu: Pilot letu, který byl odkloněn do Minsku, neměl na výběr

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Více souvisejících

RyanAir Michael O'Leary (Ryanair) Ekonomika letadla, letectví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy