Obchod mezi Británií a EU se v únoru po lednovém propadu zotavil

Obchod mezi Británií a Evropskou unií se po lednovém propadu způsobeném novými pravidly obchodu v únoru zotavil. Vývoz z Británie do EU se zvýšil o 46,6 procenta po lednovém propadu o 42 procent. Dovoz z EU také vzrostl, i když pomaleji. Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se pak v únoru zvýšil proti předchozímu měsíci o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Dovoz z EU v únoru vzrostl o 7,3 procenta, zatímco v lednu o 29,7 procenta klesl, upozornil server BBC.

Statistický úřad však upozornil, že navzdory oživení je objem ekonomiky stále o 7,8 procenta menší než loni v únoru, tedy v období před vypuknutím pandemie. Také vývoz do EU, přestože silně oživil, zůstává pod loňskou úrovní.

Britská ekonomika loni klesla kvůli pandemii téměř o deset procent, což byl nejvyšší propad za tři desetiletí a mnohem výraznější sestup, než zaznamenala většina evropských ekonomik. V lednu se hrubý domácí produkt snížil o 2,2 procenta, v únoru se ale zotavil. Růst ve druhém měsíci roku však byl pomalejší než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters počítali se zvýšením HDP o 0,6 procenta.

K ekonomickému růstu v únoru pomohl první růst produkce továren od listopadu, v čele s oživením automobilového průmyslu, který dva měsíce klesal kvůli problémům s dodávkami čipů. Rostly i velkoobchodní a maloobchodní tržby.

Analytici však věří v oživení ekonomiky v letošním a příštím roce díky rychlému okování. V pondělí se v Británii otevřely obchody, které neprodávají nezbytné zboží, a také zahrádky restaurací a hospod. Premiér Boris Johnson věří v uvolnění většiny koronavirových omezení do konce června.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Velká Británie Ekonomika dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy