Odbyt VW v květnu klesl, prodej škodovek se propadl o 45 procent

Odbyt německého automobilového koncernu Volkswagen v květnu meziročně klesl o 33,7 procenta na zhruba 609.400 vozů. Odbyt koncernové značky Škoda se propadl dokonce o 45,1 procenta na zhruba 57.700 vozů. Oznámil to dnes Volkswagen. Automobilový průmysl se nyní po celém světě potýká s negativními dopady koronavirové krize, která těžce zasáhla výrobní aktivity i poptávku.

Pokles prodeje skupiny Volkswagen nicméně zpomalil oproti dubnu, kdy se odbyt celého koncernu meziročně propadl o 45,4 procenta na zhruba 473.500 vozů a prodej škodovek o 56,6 procenta na zhruba 41.600 vozů.

Skupina Volkswagen zaznamenala v květnu prudký pokles prodeje v Evropě i na americkém kontinentu. V Číně, která je největším automobilovým trhem světa, se však její odbyt meziročně zvýšil o téměř šest procent na zhruba 330.000 vozů.

Automobilka Škoda koncem dubna obnovila výrobu ve svých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí. Odstávka kvůli pandemii způsobené koronavirem trvala téměř šest týdnů.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Firma loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut a má téměř 39.000 zaměstnanců, z toho v Česku téměř 34.000 lidí. Škoda je nejprodávanější značkou na českém trhu, kde se její podíl blíží 40 procentům.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen Škoda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy