Ode dneška nelétají letadla mezi ČR a severní Itálií

Od dnešního dne je přerušené letecké spojení mezi Českou republikou a severoitalskými regiony a Jižní Koreou kvůli obavám z šíření nového typu koronaviru. Vládou nařízený zákaz se dotkl asi 50 letů týdně. Již dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny

V Itálii se zákaz týká letišť Bergamo a Malpensa v milánské oblasti a dále Benátek, Trevisa a Boloně. ČSA již v pondělí oznámily přerušení všech přímých letů mezi Prahou a Milánem a Boloňou. Do Milána měla provozovat společnost v březnu až pět letů týdně, do Boloně až čtyři lety týdně.

Letecká společnost Ryanair ode dneška do 18. března zrušila všechny lety mezi Prahou a Benátkami, Milánem a Boloní a také linku z Brna do Milána. Za koupené letenky bude vracet plnou cenu nebo pasažérům nabídne změnu termínu letu. Firma to uvedla na svém webu.

"Ryanair byl nucen pozastavit řadu italských letů z Itálie do České republiky. Všichni zákazníci, kterých se tyto konkrétní změny týkají, byli informováni o svých možnostech plné náhrady nebo bezplatné změny času/data letu," uvedla firma. Spoj Ryanairu z Bergama do Brna letěl naposledy ve středu. Využilo jej 16 pasažérů. Ve středu také letěl naposledy spoj Korean Air ze Soulu do Prahy.

České aerolinie lety z Prahy do Milána a Boloni pozastavily již v pondělí. Přerušení letů bude trvat do 6. dubna. "Případné prodloužení přerušení provozu těchto linek bude záviset na situaci a doporučení Bezpečnostní rady státu," uvedla firma. Cestujícím dotčených letů dopravce umožní vrácení peněz v plné výši nebo přesměrování na lety s jinými dopravci.

Další letecké společnosti jako WizzAir nebo easyJet kvůli nižší poptávce zrušily některé lety i do měst, na které se zákaz české vlády dosud nevztahoval. "Vzhledem ke zpomalení poptávky v regionu jsme se však rozhodli zrušit některé lety mezi 13. březnem a 31. březnem 2020. Zákazníci na zrušených letech byli kontaktováni a přesunuli se na alternativní lety nebo nabídli plnou náhradu," oznámil například easyJet.

Prodejci letenek ve velké míře nabízejí dopravu z Prahy do italských měst s mezipřistáním v destinaci, na kterou se zákaz nevztahuje. Například Air France prodávají lety z Prahy do Milána přes Paříž.

Itálie patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším destinacím, loni bylo podle statistik Letiště Praha na těchto linkách v Praze odbaveno více než 1,46 milionu cestujících.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika Itálie ČSA EasyJet Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy