Pandemie může uvrhnout miliony Evropanů do dluhové pasti, upozorňuje Bloomberg

Evropu čekají další hospodářské otřesy, protože plány na ukončování bezprecedentní podpory zaměstnanců zavedené během koronavirové pandemie by mohly uvrhnout miliony domácností do dluhové pasti. Píše o tom agentura Bloomberg.

Organizace, jež pomáhají jednotlivcům řešit jejich finanční problémy, varují před prudkým nárůstem počtu domácností, které nedokážou platit své účty. Dokonce i v zemích s vysokou úrovní úspor, jakou jsou Německo a Rakousko, začínají mít obyvatelé obavy, píše Bloomberg.

"V některých oblastech již ve srovnání s loňským rokem registrujeme výrazný nárůst lidí žádajících o radu," uvedla Maria Kemmetmüllerová z rakouské organizace zastřešující dluhové poradce. "Na podzim očekáváme celoplošný nárůst poradenství až o 40 procent," dodala.

Problémy domácností s dluhy jsou jednou z mnoha hrozeb pro oživení ekonomiky z hospodářské krize. Podkopávají totiž spotřebitelské výdaje a podle některých studií zvyšují riziko širší finanční nestability, upozorňuje agentura Bloomberg.

Organizace European Consumer Debt Network, která se snaží bojovat proti nadměrnému zadlužení domácností, odhaduje, že s dluhovými problémy se v Evropské unii již nyní potýká až deset procent domácností, a poradce Kosta Skliris předpokládá, že tento podíl se minimálně zdvojnásobí.

Podle studie bruselského institutu Bruegel téměř třetina evropských domácností již před krizí počítala s tím, že by nebyla schopna uhradit neočekávaný výdaj. Britský institut Resolution Foundation tento měsíc upozornil, že 44 procent britských domácností před koronavirovou krizí nebylo schopno platit své účty v případě tříměsíčního výpadku hlavního zdroje příjmů.

Klíčovou příčinou finančních problémů domácností je ztráta mzdy. Dopady pandemie na zadlužení domácností tak zatím omezují vládní opatření na podporu zaměstnanců, pro které jejich zaměstnavatelé nemají v důsledku koronavirové krize dostatek práce. Mnohé vlády však kvůli vysokým nákladům plánují postupné rušení těchto opatření, což by mohlo vést k nárůstu nezaměstnanosti, píše agentura Bloomberg.

"Zájem o (dluhové) poradenství výrazně vzroste," uvedl mluvčí německého svazu dluhových poradců Roman Schlag. "Dlužníci se budou se svou situací nejprve snažit vypořádat sami, někdy s katastrofálním výsledkem. V určitém okamžiku zjistí, že to sami nemohou zvládnout, a tehdy se obrátí na poradce," dodal.

Problémy domácností se zadlužením podle agentury Bloomberg podtrhují riziko, že hospodářská krize vyvolaná šířením koronaviru povede k prohloubení nerovností. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý měsíc varovala, že krize bude mít obzvlášť výrazný dopad na osoby s nízkými příjmy, ženy, migranty a mladé lidi.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.

Více souvisejících

dluhy Ekonomika domácnosti EU (Evropská unie) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy