Pandemie posílila na Slovensku zájem o bezhotovostní platby

Elektronické platby za zboží a služby na Slovensku loni po propuknutí pandemie nemoci covid-19 poprvé překonaly hodnotu nákupů placených v hotovosti. Ve své analýze na to dnes upozornila slovenská centrální banka (NBS). Zmíněný vývoj ovlivnila i různá karanténní omezení, která přesunula nákupy z kamenných prodejen na internet.

"Pandemie nás naučila být opatrnější i při placení, a proto upřednostňujeme spíše bezkontaktní platbu kartou než hotovost. Zároveň se více přesouváme do digitálního prostoru, protože více nakupujeme na internetu a více platíme smart zařízeními," uvedla expertka NBS na platební systémy Iveta Bohúňová.

Slovensko dočasně uzavřelo řadu prodejen nejprve po propuknutí covidu-19 loni na jaře a pak i při nynější druhé vlny koronavirové nákazy loni před vánočními svátky. Řada provozovatelů prodejen i po uvolnění omezení loni v létě a na podzim vybízela zákazníky, aby platili za nákupy platební kartou či jiným bezhotovostním způsobem.

Zavřené obchody, restaurace, omezení volného pohybu či ztráta zaměstnání loni v prvním pololetí vedla podle NBS k výraznému snížení výběrů hotovosti z bankomatů. Ve druhém pololetí pak v době takzvaných lockdownů se změnilo chování vlastníků platebních karet, když hodnota plateb prostřednictvím karet převýšila výběry hotovosti. NBS uvedla, že poslední čtvrtletí loňského roku potvrdilo, že preference bezhotovostního placení představuje změnu v chování držitelů platebních karet.

Za karanténních opatření se na Slovensku také zvýšil objem plateb za nákupy na internetu. Údaje za loňský rok podle NBS ale ukazují, že pokud Slováci mají možnost, vracejí se do kamenných prodejen. V zemi se také zvyšuje zájem o placení prostřednictvím chytrých hodinek či telefonem, jež jsou propojeny s platební kartou.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko platební karty

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy