Pětina německých firem se cítí ohrožená koronavirovou krizí

Pětina německých firem se cítí existenčně ohrožená koronavirovou krizí. Vyplývá to z červnového průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil hospodářský institut Ifo. V ohrožení se cítí hlavně poskytovatelé služeb, v anketě se tak ohodnotilo 27 procent oslovených firem v odvětví. V obchodu to bylo 18 procent, v průmyslu 17 a ve stavebnictví jen dvě procenta.

"V příštích měsících bychom mohli být svědky vlny insolvencí," upozornil analytik institutu Ifo Stefan Sauer.

Nejvíce nejisté jsou ohledně vlastní budoucnosti cestovní kanceláře - obavy o existenci jich má 85 procent. Hotelů je takových 76 procent, restaurací pak 67 procent. Ve stejném duchu se vyjádřilo také 55 procent lidí zaměstnaných v kreativním odvětví, umělců a bavičů. Za nimi se umístila lodní doprava s 50 a filmový průmysl s 48 procenty. Stejné obavy sdílí 26 procent výrobců automobilů a jejich dodavatelů.

Ifo očekává, že německá ekonomika, která je největší v Evropě, letos kvůli koronaviru klesne o 6,7 procenta. V příštím roce by pak měla vykázat růst o 6,4 procenta, čímž by se vrátila na úroveň z konce roku 2019.

Související

Více souvisejících

Německo firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy