Platby z fondu obnovy EU začnou ve druhé polovině 2021, říká komisař Gentiloni

Platby z finanční pomoci unijním zemím, kterou pro ekonomiky zasažené šířením nového koronaviru schválili tento týden evropští lídři, začnou ve druhé polovině příštího roku. V rozhovoru, který byl dnes zveřejněn v italském listě La Repubblica, to řekl evropský komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni.

Obdobně se Gentiloni vyjádřil v úterním rozhovoru s agenturou Bloomberg. Brusel podle komisaře potřebuje čas na schválení plánu Evropským parlamentem, nashromáždění financí a počítá rovněž s plány členských zemí, které musí být ve shodě se strategickými prioritami EU.

Unijní země by před schválením fondu obnovy mohly podle komisaře použít desetinu dohodnuté částky. Sedmadvacítka musí též schválit nové zdroje příjmů, jako je digitální daň anebo daň z oxidu uhličitého (CO2), dodal Gentiloni.

"V opačném případě by musely splatit peníze jednotlivé země, protože Evropa by nebyla schopna splácet společný dluh," řekl Gentiloni pro La Repubblica.

Z fondu obnovy budou moci státy čerpat 750 miliard eur (bezmála 20 bilionů Kč), přičemž 390 miliard eur z této částky budou tvořit granty a zbytek půjčky. Česko na dotacích z nového fondu získá 8,7 miliardy eur (skoro 229 miliard Kč).

Finance určené na zotavení unijních ekonomik z dopadů pandemie nemoci covid-19 zvýší objem rozpočtu Evropské unie na období 2021-2027 na více než 1,8 bilionu eur. Evropská komise si peníze bezprecedentně vypůjčí na finančních trzích.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Ekonomika evropská komise Paolo Gentiloni

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy