Platby z fondu obnovy EU začnou ve druhé polovině 2021, říká komisař Gentiloni

Platby z finanční pomoci unijním zemím, kterou pro ekonomiky zasažené šířením nového koronaviru schválili tento týden evropští lídři, začnou ve druhé polovině příštího roku. V rozhovoru, který byl dnes zveřejněn v italském listě La Repubblica, to řekl evropský komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni.

Obdobně se Gentiloni vyjádřil v úterním rozhovoru s agenturou Bloomberg. Brusel podle komisaře potřebuje čas na schválení plánu Evropským parlamentem, nashromáždění financí a počítá rovněž s plány členských zemí, které musí být ve shodě se strategickými prioritami EU.

Unijní země by před schválením fondu obnovy mohly podle komisaře použít desetinu dohodnuté částky. Sedmadvacítka musí též schválit nové zdroje příjmů, jako je digitální daň anebo daň z oxidu uhličitého (CO2), dodal Gentiloni.

"V opačném případě by musely splatit peníze jednotlivé země, protože Evropa by nebyla schopna splácet společný dluh," řekl Gentiloni pro La Repubblica.

Z fondu obnovy budou moci státy čerpat 750 miliard eur (bezmála 20 bilionů Kč), přičemž 390 miliard eur z této částky budou tvořit granty a zbytek půjčky. Česko na dotacích z nového fondu získá 8,7 miliardy eur (skoro 229 miliard Kč).

Finance určené na zotavení unijních ekonomik z dopadů pandemie nemoci covid-19 zvýší objem rozpočtu Evropské unie na období 2021-2027 na více než 1,8 bilionu eur. Evropská komise si peníze bezprecedentně vypůjčí na finančních trzích.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Ekonomika evropská komise Paolo Gentiloni

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy