Přeprava ruského plynu plynovodem Jamal klesla na nulu

Přeprava plynu z Ruska plynovodem Jamal přes Polsko a Bělorusko do Německa dnes klesla na nulu. S odvoláním na provozovatele německé části plynovodu Gascade to uvedla agentura TASS. Ruský tisk dává počínání vývozce plynu Gazprom do souvislosti s poklesem poptávky na evropském trhu.

Situace souvisí s tím, že dlouhodobá dohoda o přepravě plynu mezi Ruskem a Polskem vypršela 17. května, k tomu Varšava slaďuje předpisy v energetice s pravidly v Evropské unii a přerušuje desítky let trvající závislost na Rusku, upozornila agentura Reuters. 

Po vypršení dlouhodobého kontraktu na tranzit plynu začal polský provozovatel plynovodu Gaz-Systém prodávat kapacity Jamalu v aukcích. Už v neděli byla podle něj nakoupená kapacita výrazně nižší než dříve.

"Gazprom nevydržel a ventiloval svůj vztek po ztrátě monopolu na využívání tranzitního plynovodu v Polsku," napsal polský list Gazeta Wyborcza. Ruský plynárenský gigant podle něj snížil přepravu plynu k nule, když po vypršení staré dohody musel začít nakupovat kapacity tranzitu podle pravidel EU, nikoliv posílat plyn podle smluv, které byly uzavřeny v politických kabinetech a jejichž podmínky nikdy nebyly zveřejněny.

Plynovod ale nezůstane prázdný: na červen si jeden podnik - patrně Gazprom - zarezervoval 90 procent kapacit a 80 procent na třetí čtvrtletí. Za tyto kapacity bude muset podle polského deníku zaplatit i v případě, že je nevyužije. Podobné podmínky pro Gazprom platí i na Ukrajině.

"Prudké omezení přepravy ruského plynu přes Polsko ukazuje možný scénář po spuštění dalšího plynovodu Nord Stream 2, který vede po dně Baltu z Ruska do Německa," varoval polský deník.

Dokončení tohoto plynovodu v závěru loňského roku na poslední chvíli zastavily americké sankce. Gazprom se ale nyní tento plynovod snaží dostavět vlastními silami.

Ruský prezident Vladimir Putin v lednu předpověděl, že projekt Nord Stream 2 bude dokončen nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku. Pokud se tak stane, plného výkonu by mohl dosáhnout na přelomu let 2022 a 2023, odkdy už Gazprom nebude tranzit přes Polsko potřebovat, dodala Gazeta Wyborcza.

Gazprom podle ruského listu Kommersant "vysušil potrubí" v Jamalu kvůli rekordnímu poklesu poptávky a cen plynu v Evropě, kde kvůli pandemii klesla spotřeba a zásobníky jsou plné.

Podle analytiků by letos mohla cena ruského plynu v Evropě klesnout hluboko pod 100 dolarů za tisíc metrů krychlových a podíl ruského plynu na evropské spotřebě klesnout z 39 na 34 procent.

Ruský koncern teď podle Kommersantu může krátkodobě šetřit výdaje na nákup kapacit v polském úseku Jamalu a zvýšit přepravu přes již fungující plynovod Nord Stream a také přes Ukrajinu, kde za kapacity už zaplatil.

Související

Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.

Více souvisejících

Zemní plyn Rusko Polsko Gazprom Energetika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy