"Připadám si jako v diktatuře." Šéfové britských firem se obávají dopadů lockdownu

Šéfové britských firem se obávají, že druhá plošná uzávěra v Anglii bude mít na podnikání výrazně horší dopady než na jaře. Potenciální škody budou podle nich obrovské, řada firem už si nemůže dovolit přerušit činnost. Poukazují rovněž na rychlý růst zadlužení a také na to, že jak lidé přicházejí o práci a nevidí perspektivu, zhoršuje se i jejich duševní zdraví.

Vláda o plošné uzávěře pro Anglii rozhodla v sobotu, platit má měsíc. Není ale vyloučeno, že platnost nařízení se podle situace prodlouží.

"My (v Británii) už máme dluh přes dva biliony liber (více než 60 bilionů Kč)... a já si myslím, že vláda vůbec nevzala v úvahu celkové ztráty, které ten lockdown přinese," řekl stanici BBC Luke Johnson, který je jedním z podnikatelů, na které doléhají dopady lockdownu.

Britská vláda tvrdí, že postupovala tak, aby byla v rovnováze ochrana pracovních míst, ekonomiky a lidských životů. Johnson ale říká, že ztráta důvěry a škody, které utrpí podnikatelé a investoři, budou obrovské. Zvlášť když se k tomu přičte ztráta pracovních míst, nezaměstnanost a také náklady na sociální zabezpečení.

Britští lékaři upozornili, že v těchto dnech vyjíždějí v průměru ke 37 sebevraždám či pokusům o ně každý den. Loni denní průměr touto dobou činil 22 případů.

"Myslím, že je to přímý důsledek plošné uzávěry. Lidi přicházejí o práci, jsou osamoceni, deprimovaní. Obětí na duševním zdraví teď v zemi přibývá exponenciálně," upozorňuje Johnson, který měl v minulosti obchod s pizzou a vedl i další obchody s občerstvením i jiným zbožím. Letošní zima bude podle něj o to horší, že lidé nemohou tak volně vycestovat k moři, aby na slunci nabrali síly.

Největší problém s vládními nařízeními vidí Johnson v tom, že neexistuje žádný plán, jak všechna ta restriktivní protikoronavirová opatření ukončit. "Dřív nám říkali, že to bude na pár týdnů. Máme ale podezření, že by to mohlo být i několik měsíců. Pokud zruší i Vánoce, pro mnoho firem už to bude konečná," dodal.

Například devětadvacetiletá Frances Bishopová před pěti lety založila v hrabství South Yorkshire řetězec na prodej hraček a i ona sleduje, jak zákazníků ubylo. "Připadám si jako v diktatuře," říká Bishopová, která má tři obchody. "Je to jako kdyby vám říkali, ať podnikáte, platíte daně, platíte zaměstnance a snažíte se udržet hlavu nad vodou. Ale v místnosti, kde hoří a která je plná kouře," říká.

Charlie Mullins má instalatérství a říká, že vláda by měla naslouchat firmám a lidem z reálného světa. Myslí si, že další lockdown bude pro řadu podniků znamenat konec a i on se obává dopadů na duševní zdraví mnoha lidí. "Obecně na to jdou špatně. Ten virus tady nějakou dobu zůstane, my se musíme naučit s tím žít, nemůžeme se tomu poddat," řekl. Zaměstnanci jeho firmy prý za pandemie navštívili na 200.000 domácností a ani jeden ze zaměstnanců či zákazníků se podle něj novým koronavirem nenakazil.

"Ta poslední vládní podpora zaměstnanosti byla až moc štědrá. Vytvořila prostředí, kdy si mnoho lidí řeklo, že chtějí pracovat doma nebo mít aspoň možnost doma zůstat. "(Premiér) Boris (Johnson) musí být tvrdý a ignorovat všechny ty vystrašence, kteří chtějí s naší ekonomikou hrát ruskou ruletu," dodal.

Související

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 
Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

Více souvisejících

Velká Británie firmy Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy