Prodej aut v EU: Říjen byl nejlepší za posledních 10 let

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v říjnu meziročně vzrostl o 8,7 procenta na 1,178 milionu vozů. To představuje nejvyšší říjnovou úroveň za deset let, oznámilo dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Za silným růstem stojí skutečnost, že loni v říjnu prodej výrazně klesl v důsledku komplikací souvisejících s přechodem na nová pravidla pro testování emisí.

?? Passenger #car registrations: ? -0.7% 10 months into 2019; ? +8.7% in October | PRESS RELEASE: https://t.co/OTjYhUWJ4R pic.twitter.com/b6i9Q0Ktpp

— ACEA (@ACEA_eu) November 19, 2019

V prvních deseti měsících letošního roku se prodej aut v EU meziročně snížil o 0,7 procenta na 12,95 milionu vozů. Jediným velkým trhem v EU, který v tomto období vykázal růst, bylo Německo.

Český Svaz dovozců automobilů začátkem listopadu oznámil, že prodej nových osobních automobilů na českém trhu za deset měsíců letošního roku meziročně klesl o 7,2 procenta na 211.045 vozů. V říjnu se však odbyt o 1,2 procenta zvýšil.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v říjnu v zemích EU meziročně zvýšil o téměř šest procent na 57.942 vozů. Podíl této značky na trhu EU nicméně klesl na 4,9 procenta z pěti procent před rokem, vyplývá z údajů ACEA.

Související

Více souvisejících

prodej aut EU (Evropská unie) Škoda volkswagen automobilový průmysl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy