Prodej nových aut v EU prudce vzrostl, výjimkou je jedna země

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v září meziročně zvýšil o 14,5 procenta na 1,25 milionu vozů. Důvodem vysokého růstu byl prudký pokles prodeje loni v září po zavedení nového, přísnějšího emisního standardu. Za devět měsíců letošního roku se ale prodej automobilů snížil o 1,6 procenta.

Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

?? Passenger #car registrations: ? -1.6% nine months into 2019; ? +14.5% in September | PRESS RELEASE: https://t.co/0Fii9Xemt1 pic.twitter.com/C7dDtqAyK1

— ACEA (@ACEA_eu) October 16, 2019

V září rostl prodej ve všech členských zemích EU, vyjma Bulharska. Na čtyřech z pěti největších automobilových trzích se prodej zvyšoval dvouciferným tempem. V Německu vzrostl o 22,2 procenta, ve Španělsku o 18,3 procenta, ve Francii o 16,6 procenta a v Itálii o 13,4 procenta. V Británii růst činil pouze 1,3 procenta, zejména kvůli nejistotě spojené s brexitem, která má negativní dopad na důvěru spotřebitelů.

Za prvních devět měsíců tohoto roku se v EU prodalo 11,77 milionu aut. Jedinou zemí z největších trhů, která zaznamenala za devět měsíců růst, je Německo. Tam se počet registrací zvýšil o 2,5 procenta.

Pozici jedničky na evropském trhu si nadále drží skupina Volkswagen, která v září zvýšila prodej o 47 procent na více než 250.000 vozů. Od ledna do září jí ale prodej meziročně o 1,4 procenta klesl. Podíl Volkswagenu na trhu za devět měsíců činil 24,3 procenta. Součástí Volkswagenu je i česká Škoda Auto, která v září zvýšila prodej o 18,7 procenta. Škoda má na trhu EU podíl 4,7 procenta.

V září rostl prodej v EU většině automobilek. Pokles zaznamenaly firmy BMW, Jaguar Land Rover, Mitsubishi a Honda.

Podle partnera EY Petra Knapa zaznamenal evropský trh proti loňskému katastrofálnímu září dobrý výsledek, proti devátému měsíci roku 2017 byl ale prodej o 12,5 procenta nižší.

"Z velkých trhů je jen o maličko výše Francie (1,6 procenta), ale třeba Velká Británie je skoro o 20 procent níže než před dvěma lety," podotkl. Za období leden až září je prodej o jedno procento nad rokem 2017 a největší trhy Německo a Francie rostly zhruba o pět procent. "Navíc s tím, jak nám roste objem SUV (sporovně-užitkových vozů), tak odvětví nemá horší ziskovost na prodaných autech," dodal.

ACEA očekává, že počet registrací osobních vozů letos klesne o jedno procento na více než 15 milionů. Důvodem jsou nejistoty způsobené brexitem a změna makroekonomických podmínek. Růst prodeje aut v EU od roku 2015 zpomaluje. V roce 2015 se zvýšil o 9,5 procenta, loni ale už pouze o 0,1 procenta.

Prudký pokles prodeje loni v září způsobil, že v EU se od tohoto měsíce mohla prodávat pouze auta, která prošla novou metodikou měření emisí a spotřeby automobilů WLTP. Automobilky tak musely zastavit dodávky některých modelů, které ještě nestačily nově certifikovat.

Automobilky také v srpnu, před zavedením nové metodiky, nabízely výrazné slevy na auta, která tyto emise nesplňovala, což přispělo ke slabší poptávce v září.

Související

Více souvisejících

prodej aut EU (Evropská unie) Ekonomika automobilový průmysl volkswagen BMW honda Mitsubishi

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy