Prodej SUV a "teréňáků" v Německu láme rekordy, kritikům navzdory

Sportovně-užitkové vozy (SUV) a terénní automobily sice vyvolávají ve společnosti značně protichůdné postoje, jejich prodej v Německu však letos láme rekordy. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje spolkového úřadu pro motorová vozidla KBA. Celoroční prodej těchto vozů v Německu dosud nikdy nepřekonal hranici jednoho milionu, letos se mu to však podařilo již za 11 měsíců.

V období od ledna do listopadu se prodej meziročně zvýšil o 18 procent na 1,03 milionu. V celém letošním roce by měl činit zhruba 1,1 milionu, zatímco v roce 2015 se pohyboval jen kolem 600.000 vozů, píše DPA.

Terénní auta a SUV se letos na celkovém prodeji osobních vozů v Německu podílejí téměř třetinou.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. "Rychle tempo prodeje SUV bude pokračovat také v příštích letech," předpověděl odborník na automobilový průmysl Ferdinand Dudenhöffer.

Terénní automobily a SUV mají řadu kritiků, podle kterých jsou to jen zbytečná silniční monstra s vysokou spotřebou. Jiní však tyto vozy považují za vyjádření osobní svobody a oceňují například pohodlí při nastupování, napsala agentura DPA. Pro automobilky tyto vozy vzhledem k vyšším prodejním cenám představují důležitý zdroj zisků.

"Trend přechodu k SUV je absurdně chybným vývojem v době klimatické krize," uvedla poslankyně Spolkového sněmu Ingrid Remmersová z opoziční strany Levice. "Takové vozidlo žere příliš mnoho benzinu, vypouští příliš mnoho škodlivin, představuje vyšší bezpečnostní riziko a zabírá příliš mnoho místa na věčně ucpaných ulicích," dodala.

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA nicméně kritiku vysoké spotřeby a emisí odmítá. SUV jsou podle něj "velmi efektivní" a vypouštějí do ovzduší zhruba stejné množství oxidu uhličitého jako běžné osobní vozy střední třídy.

"Popularita terénních aut a SUV není žádný německý, nýbrž celosvětový fenomén," uvedl mluvčí VDA. Za silnou poptávkou podle něj stojí skutečnost, že tyto automobily mají "z pohledu zákazníků značné výhody".

Zájem o SUV v poslední době roste rovněž v České republice. Podíl SUV na českém automobilovém trhu se podle dřívějších údajů Svazu dovozců automobilů za posledních pět let zdvojnásobil.

Související

Více souvisejících

Německo prodej aut auto Ekonomika Levice (strana Německo)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy