Prognóza: Slovenská ekonomika klesne ještě víc, oživování bude pomalé

Slovenská ekonomika podle odhadu tamní nezávislé rozpočtové rady ve druhém letošním čtvrtletí prohloubí kvůli dopadům koronavirové krize tempo propadu. V meziročním srovnání klesne o 11 procent a oproti prvnímu čtvrtletí o 6,9 procenta, uvedla dnes rozpočtová rada ve své nejnovější prognóze.

Pokud se zmíněný odhad naplní, znamenalo by to v meziročním porovnání zhruba dvojnásobně vyšší tempo propadu výkonu hospodářství než za globální ekonomické krize v roce 2009.

"Dno nastane na přelomu prvního a druhého čtvrtletí, oživování bude pomalé," uvedla rozpočtová rada, která kromě jiného dohlíží na vývoj státních financí.

Hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska klesl podle prvního odhadu tamního statistického úřadu již v prvním čtvrtletí, a to mezičtvrtletně o 5,4 procenta a v meziročním srovnání po úpravě o sezónní vlivy o 3,9 procenta. Pandemie choroby covid-19 poznačila slovenskou ekonomiku až v závěru prvního čtvrtletí; první potvrzený případ nákazy zaznamenalo Slovensko na začátku března a karanténní opatření začala země uplatňovat zhruba v polovině března. Značnou část omezení Bratislava mezitím odvolala.

Kvůli dopadům koronaviru v březnu přerušily výrobu například továrny čtyř automobilek na Slovensku, které produkci mezitím částečně obnovily. Automobilový průmysl byl dříve hlavním motorem slovenského hospodářství.

Slovenská centrální banka v dubnové prognóze odhadla, že ekonomika země letos podle nejpravděpodobnějšího scénáře klesne kvůli dopadům covidu-19 zhruba o devět procent. Ministerstvo financí očekává propad HDP o 7,2 procenta. V příštím roce by naopak mělo nastat výraznější ekonomické oživení.

Související

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika HDP automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy