Renault zruší 15 tisíc pracovních míst, restrukturalizuje továrny

Francouzská automobilka Renault celosvětově zruší 15.000 pracovních míst, z toho 4600 ve Francii, restrukturalizuje továrny a jednu zruší. Kvůli koronaviru jí klesly tržby, a chce proto v příštích třech letech ušetřit dvě miliardy eur (zhruba 54 miliard Kč). Firma dnes uvedla, že zahájila jednání o svém úsporném plánu s odbory, a potvrdila tak dřívější zprávy médií.

Renault sdělil, že restrukturalizační opatření, včetně snížení počtu pracovních míst a převodů pracovní síly uvnitř firmy, které se dotkne necelých deseti procent jeho zaměstnanců, bude stát 1,2 miliardy eur. Společnost zároveň sníží výrobu a soustředí se na ziskovější modely.

Firma chce přehodnotit činnost šesti výroben včetně těch, které produkují součástky. Uvedla také, že některé továrny jako na příklad Flins u Paříže, kde vyrábí elektrovozy Zoe, by mohly přestat vyrábět auta a místo toho se zaměřit na recyklaci.

Záměr učinit z Francie evropskou jedničku ve výrobě "čistých" vozů v úterý ohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Zároveň představil balíček v hodnotě více než osm miliard eur na záchranu domácího automobilového průmyslu. Vyzval také francouzské automobilky, aby vyráběly auta ve své zemi. Stát v Renaultu vlastní 15procentní podíl.

Renault dnes také uvedl, že srazí náklady snížením počtu subdodavatelů, sníží počet používaných komponent, zmrazí plány na expanzi v Rumunsku a v Maroku a omezí celosvětovou výrobu převodovek.

Společnost plánuje snížit do roku 2024 celosvětovou výrobní kapacitu na 3,3 milionu vozidel ze současných čtyř milionů. Soustředit se chce na výrobu malých dodávek a na elektromobily.

"Měníme myšlenkové nastavení. Dříve šlo o objem a tržby a být první na scéně," řekla na dnešní tiskové konferenci dočasná šéfka firmy Clotilde Delbosová. "Nechceme být největší, to, co chceme, je udržitelná a zisková společnost," dodala s tím, že Renault se po příliš velkých investicích a nákladech v předchozích letech vrací ke kořenům a že napříště nebude nic "tabu".

Nespokojenost se zveřejněným plánem dnes vyjádřila umírněná odborová organizace CFDT. "Plán je nevyvážený a na úkor francouzských aktivit," citovala ji agentura Reuters. Podle odborů byly ostatní země zasaženy méně než mateřská Francie.

Firma uvedla, že ve Francii zavře jen jednu továrnu - v Choisy-le-Roi - jižně od Paříže. Ta zaměstnává 250 lidí. Dodala také, že se bude snažit upřednostňovat dobrovolné odchody a rekvalifikace namísto propouštění.

Renault byl stejně jako jeho japonský partner Nissan pod tlakem už předtím, než udeřila pandemie. Aliance s Nissanem, jejíž součástí je i automobilka Mitsubishi, se otřásla poté, co byl v roce 2018 zatčen její tvůrce a generální ředitel Carlos Ghosn. Za loňský rok vykázal Renault svou první ztrátu po deseti letech a Nissan první ztrátu po 11 letech. Podobně jako konkurence se nyní snaží vyrovnat pokles příjmů přesměrováním výroby na ekologičtější formy dopravy.

Akcie Renaultu v reakci na dnešní vývoj krátce po poledni odepisovaly téměř šest procent. Obchodují se nejhůře ze všech francouzských bluechipových akcií.

Související

Více souvisejících

Renault automobilový průmysl Ekonomika Francie Carlos Ghosn (Nissan) Nissan Motor

Aktuálně se děje

před 21 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy